Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τηλεφωνικοί εκβιασμοί, απειλές - τραμπουκισμοί των δανειοληπτών και από δικηγορικές εταιρίες.

Κάθε όριο έχουν ξεπεράσει οι εισπρακτικές εταιρίες που πιέζουν τους δανειολήπτες με ειρωνείες, προσβολές ακόμα και απειλές. Εκτός από τις τηλεφωνικές εταιρίες που ενοχλούν ακατάπαυστα τους δανειολήπτες, υπάρχουν και αρκετές δικηγορικές, οι οποίες -σύμφωνα με τις καταγγελίες- λειτουργούν ξεφεύγοντας από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Συλλόγου.
Ο νόμος 3758/2009 ορίζει πως οι τηλεφωνικές εταιρίες που καλούνται να πείσουν τον δανειολήπτη να πληρώσει, έχουν το δικαίωμα να τηλεφωνούν μια φορά στις δύο μέρες. Όμως, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι συγκεκριμένες εταιρίες τηλεφωνούν ακατάπαυστα, ενοχλώντας συνέχεια όσους χρωστούν σε τράπεζες. Εκτός από τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, δανειολήπτες καταγγέλλουν πως οι υπάλληλοι που τους τηλεφωνούν, τους ειρωνεύονται, τους προσβάλλουν και κάποιες φορές τους απειλούν.

Στο παιχνίδι και δικηγορικές εταιρίες Τη δουλειά αυτή εκτός από τηλεφωνικές , καλούνται να την κάνουν και δικηγορικές εταιρίες. Όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Καταναλωτή η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), Παναγιώτα Καλαποθαράκου, οι εταιρίες αυτές λειτουργούν παραβαίνοντας τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Συλλόγου, με πολλούς εξ αυτών που τηλεφωνούν να παριστάνουν τους δικηγόρους χωρίς να είναι και επισημαίνει πως αυτές οι εταιρίες έχουν παράνομη λειτουργία.
Αξίζει να προστεθεί πως με απόφαση του ο Δικηγορικός Σύλλογος από το 2014 έχει αποδοκιμάσει και καταδικάσει τις πρακτικές δικηγόρων και δικηγορικών εταιριών, που ενοχλούσαν με αλλεπάλληλες κλήσεις τους οφειλέτες. Στην απόφαση αυτή ξεκαθαρίζεται πως απαγορεύεται οι εταιρίες αυτές να οχλούν προφορικά και δή τηλεφωνικά, τον οφειλέτη πέραν της μίας φοράς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ΔΣΑ, είναι αρκετές οι περιπτώσεις δικηγορικών εταιριών που εξετάζονται από το πειθαρχικό του συλλόγου για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για τους «τραμπούκους» Στον αρμόδιο εισαγγελέα διαβιβάστηκε στις 7 Μαρτίου η δικογραφία που σχηματίστηκε από τους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, μετά από σχετικές παραγγελίες προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Τουλάχιστον, 120 δανειολήπτες που αδυνατούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα, μαζί με την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή και την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας τις πρακτικές τραπεζών, εισπρακτικών και δικηγορικών εταιριών.
Οι μάρτυρες στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, κατονόμασαν συνολικά 12 εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, 8 τράπεζες, 18 δικηγορικά γραφεία και 11 ακόμη εταιρείες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...