Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Παγκόσμια ημέρα βιβλίου.


Σε δυο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έφυγαν από τη ζωή την ίδια μέρα, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες είναι αφιερωμένη η 23η Απριλίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.
Είναι αλήθεια ότι τα βιβλία στις μέρες μας, έχουν «παραγκωνιστεί» αρκετά λόγω της τεχνολογίας. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα, που τους αρέσει το διάβασμα, αλλά στην πιο σύγχρονη εκδοχή τους, αυτή των e-books. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο.
Το βιβλίο είναι κουλτούρα, είναι μέσο μετάδοσης πολιτισμού!
Τα βιβλία είναι "θησαυρός"!
Μεταλαμπαδεύουν γνώσεις, σοφία, φαντασία, συναίσθημα. Σε «ταξιδεύουν» σε μέρη που μπορεί να μη πας ποτέ, ή σε εμπνέουν αφού τα διαβάσεις, για τα ταξίδια που θα θες να κάνεις στο μέλλον. Κυρίως όμως «ταξιδεύουν» τη ψυχή σου και το πνεύμα σου σε άλλα μέρη, άλλες εποχές, «παρέα» με άλλους ανθρώπους.
«Καλλιεργούν» το πνεύμα σου, μεταδίδουν αξίες και σου δίνουν την ευκαιρία να ζήσεις πολλές ζωές μέσα από τις περσόνες των βιβλίων για τις οποίες θα διαβάσεις. Μην υποτιμάς την αξία τους. Κάνε δώρο στον εαυτό σου ένα που να άπτεται της θεματολογίας του γούστου σου (π.χ. ποίηση, λογοτεχνία, μυθιστορήματα, φαντασίας, ιστορικά, κτλ.) και που ξέρεις; Ίσως σου γίνει συνήθεια. Plus σε κάθε σπίτι υπάρχει μια κάποια γκάμα βιβλίων, μικρή ή μεγάλη. Τσέκαρε την κι όλο και κάποιο «διαμαντάκι» θα βρεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...