Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

‘‘Η ΦΩΚΙΔΑ της ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ περιόδου με το ΒΛΕΜΜΑ των ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ’’, (επιμ. Έκδ. Γιάννης Κολιαβάς, Δίκτυο Δελφών, Άμφισσα 2021)

Το φαινόμενο του Περιηγητισμού έχει ερευνηθεί και μελετηθεί χαρίζοντας μιαν ασύλληπτην από αλλού αίσθηση κλασικών τόνων του ελληνικού τοπίου και των ερειπίων του περίφημου αρχαιοελληνικού κόσμου. Απ’ τα έργα των ευρωπαίων κυρίως ταξιδευτών, με τους διάφορους αθώους, νόμιμους και μη σκοπούς στην τουρκοκρατούμενην Ελλάδα, αντλούμε και μοναδικά ιστορικά στοιχεία για τον τόπο, τη δημογραφία, τις επαγγελματικές δραστηριότητες, τις θρησκευτικές συνήθειες, τα ήθη και την καθημερινότητα.

Οι Δελφοί στην περιοχή μας ήταν ένας μεγάλος μαγνήτης στα αρχαιοελληνικά ενδιαφέροντα, κυρίως απ’ τον 18ο κι εντεύθεν αιώνες. Αναφορές κι αναδρομές σε όσα έχουν καταγράψει οι Περιηγητές για την περιοχή μας και τα επικαλούμαστε σε εισηγήσεις σε Συνέδρια και δημοσιεύσεις, ήταν ε υ χ ή να συγκεντρωθούν και να δινόταν και στο ευρύ κοινό η ευχέρεια να απολαύσει τις αποτυπώσεις τοπίου και μνημείων που, είτε οι ίδιοι οι επισκέπτες, είτε εικαστικοί καλλιτέχνες που έπαιρναν στην ακολουθία τους, τα ζωγράφιζαν.

Κι η ευχή πραγματοποιήθηκε με τον ωραιότερο τρόπο στην έκδοση του Άλμπουμ ‘‘Η ΦΩΚΙΔΑ της ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ περιόδου με το ΒΛΕΜΜΑ των ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ’’ απ’ το Δίκτυο Δελφών. Μετά τους Προλόγους του Δημάρχου & του Προέδρου του Δικτύου Δελφών, το κείμενο της κορυφαίας επιστήμονα, όσον αφορά τον περιηγητισμό στην Ελλάδα, Ιόλης Βιγγοπούλου ‘‘Τα ταξίδια των ευρωπαίων περιηγητών: από το όραμα στην πραγματικότητα (τέλη 15ου – αρχές 20ού αι.)’’ και το περιεκτικό κείμενο με τα στοιχεία των 17 ‘‘ανθολογημένων’’ περιηγητών του κατόχου Msc Επιστημών της Αγωγής του ΕΑΠ, Γ. Κολιαβά, ‘‘Οι περιηγητές αναζητούν το ελληνικό ιδεώδες’’, εισάγουν κατάλληλα τον αναγνώστη στο κλίμα του Περιηγητισμού, δίνοντας κατατοπιστικώτατα στοιχεία και καλλιεργώντας διαθέσεις σε πιο ευαισθητοποιημένους κι απαιτητικούς αναγνώστες, στα θέματα ιστορίας των Δελφών, της Άμφισσας (Σαλώνων), του Χρισσού, της Αγ. Ευθυμίας, του Γαλαξειδιού ώς τα Βαρδούσια και τη Λιλαία.

Η εικόνα που αναδύεται απ’ την περιήγηση στο 80σέλιδο Άλμπουμ, πολύ απέχει της σημερινής, είναι ικανή ωστόσο να προκαλέσει βαθύτερες συνειδητοποιήσεις, ερωτήματα για περαιτέρω έρευνες, μα πάνω από όλα ιδιαίτερες αισθητικές απολαύσεις, απ’ τις μοναδικές αποτυπώσεις του ξεχωριστού τόπου που ζούμε κι αγαπάμε. Το ξεφύλλισμα και μόνο του Άλμπουμ απορροφά σ’ ένα μαγικό ταξίδι που συνδέεται άμεσα με τη λίγο πριν την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης χρονική στιγμή, τη φετινή χρονιά της 200χρονης επετείου, που άλλαξε τα πάντα, συνθήκες ζωής έως τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον και την ίδια την εικόνα του, μαζί και με την επενέργεια του πανδαμάτορα χρόνου.

Τα συγχαρητήρια στους εμπνευστές, συντελεστές κι αναλαβόντες το έργο, θα δίνονται επιπλέον και στην περιήγηση των ξεχωριστά αναπαραχθεισών γκραβουρών σε διαστάσεις πινάκων (απ’ την εικονογράφηση σελίδων που πρωτοδημιουργήθηκαν για τα βιβλία των περιηγητών) σε πόλεις και κωμοπόλεις του Δήμου Δελφών και παραέξω στο προσεχές διάστημα. Το Άλμπουμ διατίθεται απ’ το Δίκτυο Δελφών στους χώρους πώλησης αναμνηστικών των μουσείων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...