Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Με φρενήρεις ρυθμούς εξαπλώνεται η «πανδημία» της ανεργίας στην Ελλάδα.

Σε σχεδόν μισό εκατομμύριο υπολογίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τις θέσεις πλήρους απασχόλησης που χάθηκαν στην Ελλάδα μέσα στο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ μέτρησε την συνολική απώλεια εργάσιμων ωρών στην Ευρωζώνη και την αντιστοίχισε σε θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 12,6% μέσα στο 2020, ποσοστό που ισούται με 492,9 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης. Το ΙΝΕ σημειώνει, ότι η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στην απασχόληση περίπου του 10,7% του εργατικού δυναμικού, η οποία καλύφθηκε είτε μέσω της μείωσης του ωραρίου των μισθωτών είτε μέσω της εφαρμογής του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, είτε μέσω της απόλυσής τους.

Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπουν κλείσιμο 200 χιλιάδων επιχειρήσεων, γίνεται αντιληπτό ότι η απώλεια μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας δεν αποτελεί απλώς μια θεωρητική προσέγγιση αλλά μια νέα πραγματικότητα.
Τώρα το πώς εν μέσω αυτού του κινδύνου μονιμοποίησης των υψηλών ποσοστών ανεργίας το υπουργείο Εργασίας προτάσσει την αναδιανομή του χρόνου εργασίας για να εξοικονομηθούν πόροι από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει διάφορες επιστήμες, από την οικονομική μέχρι την ψυχιατρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...