Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

iSYRIZA: Το φιάσκο σε οικονομία και πανδημία #πονάει.

Μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει την πανδημία και τη νέα οικονομική ύφεση χωρίς καταστολή; Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική.

Λίγο μετά το πρώτο λοκντάουν, η κυβέρνηση επένδυσε στη στρατηγική του success story. Η κυβέρνηση πέτυχε σε όλα. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές δεν ήταν αυτό που θα ζούσαμε στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης δεν είχαν γίνει αισθητά και το σύστημα υγείας δεν υπερφορτώθηκε αρχικά, τουλάχιστον όπως θα γινόταν αργότερα. Η κυβέρνηση εφησυχάστηκε και έπαιξε το χαρτί... του Μωυσή. Ενός πρωθυπουργού iron man. Η σκληρή πραγματικότητα ήταν ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν απλώς η προειδοποίηση για τη συνέχεια. Ωστόσο οι επιχειρήσεις δεν στηρίχθηκαν, δεν έγιναν επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, διαλύθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα ΜΜΜ όχι μόνο δεν αυξήθηκαν σε αριθμό, αλλά μειώθηκαν και σε δρομολόγια, ενώ τα σχολεία συνέχισαν να λειτουργούν με περισσότερα παιδιά ανά τάξη.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο άρχισε να τρίζει το οικοδόμημα του success story και περάσαμε στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Η κυβέρνηση, όμως, δεν έφταιγε σε τίποτα. Για ό,τι και αν γινόταν από εκεί και μετά (που όλα είχαν αρχίσει να δείχνουν δυσοίωνα) η ευθύνη θα βάραινε τους πολίτες. Παράδειγμα: αυτοί που έφταιγαν για τις εικόνες συνωστισμού στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν οι πολίτες, και όχι οι αρχές που δεν είχαν εκδώσει οδηγίες ή απαγορεύσεις. Αργότερα παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν λοιμωξιολόγοι που είχαν προτείνει λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη. Λίγες ημέρες μετά, η Μακεδονία θα θύμιζε Μπέργκαμο.

Και ήρθε το λοκντάουν μέσα στο λοκντάουν. Τα πάντα ήταν υπό κατάρρευση. Σύστημα υγείας, ΜΜΜ, σχολεία, μεγάλοι χώροι εργασίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παντού κρούσματα, παντού απελπισία. Σαν να μην είχε περάσει ένας χρόνος. Και η κυβέρνηση πάλι δεν φταίει. Αυτή τη φορά αυτός που έχει την ευθύνη είναι άλλος: ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε λίγες ημέρες η αστυνομία του Χρυσοχοϊδη έχει εξαπολύσει επιθέσεις με πρωτόγνωρη ωμότητα κατά πολιτών, με αποκορύφωμα το περιστατικό της Νέας Σμύρνης. Πολίτες που έκαναν βόλτα στο προβλεπόμενο κανονιστικό πλαίσιο ξυλοκοπήθηκαν χωρίς λόγο. Οι εύλογες αντιδράσεις των πολιτών ενοχοποιήθηκαν αμέσως από την κυβέρνηση, η οποία πίσω από αυτές βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάληξη των πρόσφατων εξελίξεων ήταν ο τραυματισμός ενός αστυνομικού, που και αυτόν ο Μητσοτάκης επιχείρησε να τον χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πανδημία, οικονομική ύφεση και αστυνομική βία σχηματίζουν έναν κύκλο μέσα στον οποίο βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κανείς άλλος. Μέσα σε όλα αυτά πήρε πίσω, μετά τις αντιδράσεις, το ούτως ή άλλως γελοίο μέτρο να απαγορεύσει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Αλλά ο ίδιος, εις βάρος της κοινωνίας, πετάει χαρταετό μια ολόκληρη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...