Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΙΤΕΑ: Ασυνείδητοι πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων

Βέργος Πέτρος.
Τελευταία έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας που καταβάλλεται από πλευράς της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Ν. Φωκίδας , που ομολογουμένως αποδίδει καρπούς και έχει ομορφύνει αισθητά τις Λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης μας. Αυτή την προσπάθεια μαζί και την εικόνα ουσιαστικά όλης της πόλης ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ορισμένοι (πολλοί) ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε τον χώρο της Μαρίνας, ούτε τους συμπολίτες τους, ούτε τους επισκέπτες της πόλης, επειδή δεν φροντίζουν να περισυλλέξουν τα περιττώματα των ζώων τους.

Αποτέλεσμα του φαινομένου της ρύπανσης από τα περιττώματα των σκύλων, τους οποίους οι ιδιοκτήτες τους βγάζουν βόλτα, είναι τα πολλά παράπονα από κατοίκους οι οποίοι κάνουν την βόλτα τους στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας και η δυσφορία των ιδιοκτητών ιστιοφόρων σκαφών που δένουν σ' αυτή, εκπεφρασμένη ποικιλοτρόπως.
Να σημειωθεί εδώ, ότι εκτός από το "πόδι" της Μαρίνας που εντοπίζεται έντονο το πρόβλημα της ρύπανσης, υπάρχει και αρκετή έκταση με γκαζόν, όπου… κατά προτίμηση καταλήγουν να αφοδεύουν οι περισσότεροι σκύλοι, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από το χώρο της Μαρίνας.

Πρόστιμο σε όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους
Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στη νομοθεσία που αφορά τα ζώα από το 2012 (νόμος 4039/2012, άρθρο 5), όπου αναφέρονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς. Στην παράγραφο 1 (στ) ορίζεται ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου. Στους παραβάτες επιβάλλεται κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο, που διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής (διαβάστε τον κανονισμό ΕΔΩ)
Πέραν όμως των προστίμων οφείλουμε όλοι να φροντίζουμε για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους παίζουν τα παιδιά μας, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για τη συλλογή των περιττωμάτων των δικών μας ζώων, καθώς πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο πρέπει να βρίσκεται ένας πολιτισμένος άνθρωπος και όχι ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης.
Η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον αποτελούν δείκτες πολιτισμού για την κοινωνία μας.
«Όσες όμως νομοθεσίες και να συνταχθούν, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των κατόχων των σκύλων έναντι των ιδίων των ζώων και πολύ περισσότερο έναντι των συνανθρώπων τους, με την οχληρή, αλλά και την τεράστια ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον που είναι σε βάρος της δημόσιας υγείας»
Καλούμε όλες και όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί η καθαριότητα της πόλης μας είναι και δική τους υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...