Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η κρίση γεννά φαινόμενα βίας και φασισμού.

Γράφει ο petrosdiver.Είναι γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής και ηθικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε στην πατρίδα μας, παρουσιάζουν έξαρση φαινόμενα βίας και φασίζουσες συμπεριφορές και νοοτροπίες μεταξύ των πολιτών, που για κάποιους εξ αυτών φαντάζουν ως λύσεις στα προβλήματά τους.
Όταν ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί και η κοινωνική αλληλεγγύη απουσιάζει, τότε στους πολίτες επικρατεί το άγχος, ο εκνευρισμός και η ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυτές οι επιθετικές, αντικοινωνικές και φασίζουσες συμπεριφορές.
Το δίκαιο του ισχυρού κατά του αδυνάτου με την χρήση σωματικής, υλικής και πνευματικής βίας, η αλληλοκατηγορία, η αυτοδικία η αποποίηση των ευθυνών και η μισαλλοδοξία, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων φαινομένων.
Το ξεβόλεμα από τα πρότυπα του πρόσφατου παρελθόντος, που οι κυρίαρχες υλικές αξίες, η αδιαφορία για τα ουσιώδη προβλήματα και η απουσία της αγωνίας για το τι μέλει γενέσθαι μιας κοινωνίας που ήταν έτοιμη να θυσιάσει ανά πάσα στιγμή την αξιοπρέπειά της στο βωμό του εύκολου κέρδους ή της ανούσιας επίδειξης υλικών αγαθών, αυτή η κοινωνία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή και τον αφανισμό και δεν αποτελεί κανενός είδους παράδοξο η εμφάνιση των φαινομένων βίας και φασιστικών συμπεριφορών.
Οι γεννεσιουργές αιτίες τέτοιων φαινομένων είναι πολλές, με σημαντικότερες να θεωρούνται τα οικονομικά συμφέροντα, η ανεργία, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η έλλειψη πίστης σε θεσμούς, ιδανικά και αξίες, ο αναλφαβητισμός, η κοινωνική απομόνωση, οι πολιτικές διαφορές, η κρίση του θεσμού της οικογένειας κ.α.
Οι βάρβαρες συνέπειες της βίας και του φασισμού στην κοινωνία εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και δημοκρατικά. Είναι αδύνατο και παράλογο να αντιμετωπιστεί η βία και ο φασισμός με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή βίαια και φασιστικά, διότι έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά εκτραχύνεται.
Η μόνη αποτελεσματική λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από την δημοκρατική αντιμετώπιση του προβλήματος, μόνο μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα θεσμικά όργανα της οργανωμένης Πολιτείας, που οφείλουν χωρίς εκπτώσεις στην καταδίκη τους, από όπου και αν προέρχονται, αμείλικτα και αποφασιστικά να εξαλείψουν κάθε μορφή βίας, και φασιστικής συμπεριφοράς.
Και ενώ η καταστολή είναι δουλειά των εντεταλμένων οργάνων της Πολιτείας, η πρόληψη επαφίεται στην κοινωνία των πολιτών καθώς είναι αυτή η ίδια (η κοινωνία) που εκτρέφει ή αποκρούει την βία. Είναι αυτή που ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας της, επηρεάζει την συμπεριφορά και τα πρότυπα των πολιτών που ζουν μέσα σ’ αυτή.
Η κοινωνική ισότητα, η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, το κράτος δικαίου, ο γόνιμος διάλογος και η οργανωμένη πολιτεία, αποτελούν μονόδρομο για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ειρηνική αντιμετώπιση της βίας και του φασισμού από μια δημοκρατική κοινωνία.
Σήμερα λόγο και των συνθηκών, η ανάγκη αντιμετώπισης της βίας συλλήβδην είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και οι προθέσεις αυτών που ονειρεύονται βίαιες και φασιστικές συμπεριφορές θα πρέπει να αποκλεισθούν και από την Πολιτεία και από τους πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...