Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η Βundestag επιβεβαιώνει ότι το Εurogroup είναι ένα ανεπίσημο όργανο χωρίς νομική ισχύ.

petrosdiver.
Το Εurogroup είναι ένα θεσμικό έκτρωμα χωρίς νομικό χαρακτήρα, άρα χωρίς νομική ισχύ και με αμφισβητούμενη πολιτική ισχύ.
Ενα "όργανο" στο οποίο συζητούνται εμπιστευτικά, χωρίς να κρατούνται πρακτικά, σοβαρότατα ζητήματα της νομισματικής ένωσης, ενώ το εν λόγω σώμα δεν λογοδοτεί σε κανένα εκλεγμένο όργανο – ούτε καν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ένα όργανο το οποίο έχει σφετεριστεί και έχει μακελέψει την ίδια την έννοια του ευρωπαϊσμού.
Η Ευρωζώνη σήμερα ουσιαστικά διοικείται από αυτό το... επισήμως ανεπίσημο έκτρωμα, το οποίο δεν είναι εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις, αλλά σκοπό έχει να υπηρετεί και να διευκολύνει, ως ανεπίσημο και μόνο διαβουλευτικό forum, την ανταλλαγή απόψεων για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος για όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη.
Αντ' αυτού το Εurogroup έχει αποδείξει κατ' επανάληψη, ότι δρά σαν οργάνωση που λειτουργεί και αποφασίζει εκβιαστικά, χωρίς διαφανείς διαδικασίες, κατά τα «γούστα» του Βερολίνου.

Όλα αυτά σήμερα έρχεται να τα πιστοποιήσει το ίδιο το Γερμανικό κοινοβούλιο με εμπιστευτική γνωμοδότησή του, μετά το ερώτημα που υπέβαλλε στη γερμανική Βουλή η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς και Πρόεδρος της Επιτροπής της Bundestag για τον Προϋπολογισμό Γκεζίνε Λετς, ζητώντας να πληροφορηθεί τον νομικό χαρακτήρα του Eurogroup, τη νομική και πολιτική ισχύ του.
Η γνωμοδότηση PE 6-3000-102/15 της Bundestag, η οποία εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου αναφέρει μέσα ότι:
«Το Eurogroup είναι ένα ανεπίσημο συμβουλευτικό και διαβουλευτικό forum των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που συνεδριάζει πριν από τις συνεδριάσεις του ECOFIN. Δεν είναι όργανο της Ένωσης, διότι του λείπει η δυνατότητα να δράσει νομικά δεσμευτικά για την Ε.Ε.Ως ανεπίσημο και μόνο διαβουλευτικό forum το Eurogroup δεν είναι κατ’ αρχήν εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις. Υπηρετεί ως ανεπίσημο φόρουμ τον σκοπό να διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος για όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη».

Είναι λοιπόν καθήκον κάθε ευρωπαϊστήνη ανατροπή αυτής της ιδιόμορφης δικτατορίας και είναι τουλάχιστον τραγελαφικό, αν όχι συνειδητά ψευδές και ενδεικτικό άγνοιας, να ταυτίζει κανείς την ευρωζώνη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλώ δε μάλλον με την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...