Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΦΟΙ «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ» : (ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ-βιντεο)


Όπως είναι ήδη γνωστό οι Δελφοί μπαίνουν στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, μαζί με μια σειρά άλλων Ελληνικών πόλεων.
Ο Δήμος Δελφών από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του σκοπού αυτού. Με τη σύσταση μίας κοινής ομάδας εργασίας θα επιχειρηθεί να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εν λόγω υποψηφιότητα που θα καταστήσει τον «Ομφαλό της Γης», το κέντρο της Ευρώπης.

Είναι σαφές ότι οι Δελφοί, πληρούν όλες τις ιστορικές και πολιτιστικές προϋποθέσεις για να ανακηρυχθούν επάξια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.
Αξιοσημείωτο γεγονός που αναδεικνύει έτη περαιτέρω τον ιστορικό αυτό τόπο, αποτέλεσε η παρουσίαση της εκπομπής "Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ" του πιο ξακουστού Μαντείου της Αρχαίας ΕΛΛΑΔΑΣ, μέσα από τη ματιά του Έλληνα Νομπελίστα Ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ.
Ο φακός μας ξεναγεί στους πρόποδες του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στο υποβλητικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο θεόρατους βράχους, τις ΦΑΙΔΡΙΑΔΕΣ και στον αρχαιολογικό χώρο των ΔΕΛΦΩΝ.
Επίσης, προβάλλονται τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου των ΔΕΛΦΩΝ, όπως ο ΗΝΙΟΧΟΣ, ο ΟΜΦΑΛΟΣ, η ΣΦΙΓΓΑ των Ναξίων, οι δύο κούροι ΚΛΕΟΒΙΣ και ΒΙΤΩΝ.

Ο Ηθοποιός ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ διαβάζει το κείμενο «ΔΕΛΦΟΙ» από τις ΔΟΚΙΜΕΣ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ καθώς και απόσπασμα από τα ΕΠΙΝΙΚΙΑ του ΠΙΝΔΑΡΟΥ ωδή ΠΥΘΙΑ.
Ο Ποιητής απαγγέλλει το Γ ποίημα «ΜΕΜΝΗΣΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΟΙΣ ΕΝΟΣΦΙΣΘΗΣ» (ΞΥΠΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΤΟΥΤΟ ΚΕΦΑΛΙ), το Κ «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» της ποιητικής συλλογής του «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ» καθώς και το «είπατε τω βασιλήι. . . απέσβετο και λάλον ύδωρ. (θεωρείται ο τελευταίος χρησμός του Μαντείου των ΔΕΛΦΩΝ)».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...