Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Η κυβέρνηση ξεπουλάει και τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης και εκρηκτικής ανόδου των τιμών.

Ξεκινώντας με την διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και γνώριζε, δεν ανέφερε το παραμικρό για το συγκεκριμένο ζήτημα στην ΔΕΘ, αποφάσισε εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης των τιμών να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, στερώντας από το Δημόσιο ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Το να χάνει το Δημόσιο το πλειοψηφικό πακέτο στη ΔΕΗ, στερεί από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών, ενώ θέτει σε μεγάλο κίνδυνο και την ενεργειακή αυτονομία μας ως χώρα.
Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η έκρηξη των τιμών δεν θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο που θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι τα Χριστούγεννα (όπως
ισχυρίζεται η κυβέρνηση), αλλά θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 με 9 μήνες. Και μέσα σε αυτό το διάστημα τα ελληνικά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της αύξησης στο ρεύμα που αγγίζει συνολικά το 1 δισ. €.
Η ανακοίνωση του Μητσοτάκη στην ΔΕΘ του πακέτου των 150 εκατ. € για να καλύψει τις αυξήσεις στο ρεύμα, δεν αποτελεί επ' ουδενί λύση στο πρόβλημα. Μιλάμε για ένα ανεπαρκές πακέτο που αντιστοιχεί σε μόλις 9 ευρώ το μήνα για κάθε νοικοκυριό μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταθεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, με τα νοικοκυριά να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους σε ενέργεια, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρεια Ελλάδα γιατί συνδέεται άμεσα και με τις κλιματικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...