Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Νύχτα κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό.

Νύχτα κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλιζόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που θα είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν είχε εκφράσει ενστάσεις στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη λόγω του σοβαρού αντίκτυπου που φέρει στο δημόσιο χρέος της χώρας. Πηγή της Κομισιόν μιλώντας στο Euractiv, είχαν επισημάνει πως οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν ήταν ενθουσιασμένοι» με το σχέδιο της κυβέρνησης. Εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως η τρύπα στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών θα μπορούσε να φτάσει και τα 70 δισ. ευρώ τις επόμενες δεκαετίες.

Είχαν υπογραμμίζει επίσης πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ήταν μέρος των μεταρρυθμίσεων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης. Σημειώνεται πως η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά εάν μια μεταρρύθμιση έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, τότε μπορεί να παρέμβει εκδίδοντας μια προειδοποίηση.

Αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ: https://www.candiadoc.gr/2021/07/24/sfodri-kritiki-tin-antipoliteysi-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...