Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ: Δυνατή Οικονομία - Ισχυρή Κοινωνία

Η πατρίδα μας βιώνει για πάνω από ένα χρόνο μια πολύ σκληρή πραγματικότητα. Η πανδημία μας έχει πληγώσει βαθιά. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και σχεδόν σε κάθε σπίτι έχει φωλιάσει η αγωνία για τη ζωή. Δίπλα όμως σε αυτή την αγωνία, αρχίζει να κυριαρχεί και μια άλλη. Η αγωνία για το πώς θα ζήσουμε. Πώς θα σταθούμε στα πόδια μας την επόμενη μέρα. Η αγωνία για τη δουλειά, το μαγαζί, την επιχείρηση, για το αύριο των παιδιών μας.
Τον τελευταίο χρόνο που η χώρα μας κατέγραψε την 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ¼ του εισοδήματός τους.
Και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο.


Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια αλλά ούτε και με τις παλιές συνταγές, που μας οδήγησαν στην κρίση της περασμένης δεκαετίας.
Αντιμετωπίζεται μόνο με σχέδιο και με τολμηρές αποφάσεις.
Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας για όλες και για όλους.

Το σχέδιό μας δεν αφορά τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος,
γιατί περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας,
δηλαδή των ΜμΕ, που έχουν χτυπηθεί όσο ποτέ άλλοτε από την κρίση και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αγωνιούν, αν αύριο θα έχουν μια θέση εργασίας και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορούν να βιοπορισθούν.

Ο κόσμος έχει γνωρίσει πολλές και βαθιές κρίσεις. Και πάντα βρέθηκε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Να καταφύγει στις έτοιμες απαντήσεις που με μαθηματική ακρίβεια ανακυκλώνουν την κρίση. Ή να αξιοποιήσει την εμπειρία, τη γνώση και τις ικανότητες των ανθρώπων για να βρει νέες και καλύτερες απαντήσεις.
Την πρώτη επιλογή μάς δίνει σήμερα η κυβέρνηση.
Όσα λέει και όσα κάνει είναι πιστό αντίγραφο όσων έλεγε και όσων έκανε 10 χρόνια πριν. Σαν να μην διδάχτηκε τίποτα από τη μεγάλη κρίση των μνημονίων.
Σαν να μην διδάχτηκε τίποτα από όσα συμβαίνουν ένα χρόνο τώρα, στην πανδημία.

Ελαστικοποίηση της εργασίας με μείωση μισθών και αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μεσαίων και των μικρών και προς όφελος των λίγων και ισχυρών.
Αυτή τη συνταγή παρουσιάζει ξανά σήμερα ως συνταγή σωτηρίας.
Μόνο που αυτή τη φορά γνωρίζουμε ότι είναι συνταγή αυτοκτονίας.
Για το 90% των επιχειρήσεων στη χώρα μας που είναι μικρομεσαίες.
Και φυσικά για τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αυτές απασχολούν.
Λουκέτα και ανεργία για πολλούς.
Μισοί μισθοί και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους.

Εμείς, όμως βλέπουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία.
Αρκεί να μην κλείσουμε τα μάτια στο προφανές.

Χωρίς ελάφρυνση των βαρών ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν.
Και χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δεν θα ξαναπάρει μπρος.
Και το δημόσιο κόστος μεσομακροπρόθεσμα θα είναι πολλαπλάσιο.


Προϋπόθεση βέβαια για να προχωρήσουμε, είναι πρώτα απ’ όλα να ακούσουμε.
Να βάλουμε στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, που είναι και αποτελούν τον πυρήνα της.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες.
Δηλαδή: Η μεσαία τάξη.
Αυτή που χτυπήθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία.
Η μεσαία τάξη που ενώ προεκλογικά έγινε σημαία ευκαιρίας, σήμερα για την κυβέρνηση είναι η αόρατη τάξη.
Το σχέδιό μας, λοιπόν, αφορά όλους αυτούς. Πρωτίστως τη μεσαία τάξη και τους νέους που αγωνιούν για το αύριο.

Το σχέδιό μας λοιπόν αποτελείται και εκτείνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας νέας γενιάς ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε τον καιρό της πανδημίας.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας πέρυσι το Μάρτιο μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη 17δις ευρώ προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
Αν δεν αντιμετωπιστεί δραστικά αυτή η ωρολογιακή βόμβα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.
Συρρίκνωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, αύξηση της ανεργίας, μείωση των δημόσιων εσόδων.
Στο βαθμό δε, που θα συνοδευτεί και από γενικευμένες πτωχεύσεις (με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα) θα οδηγήσει σε νέο κύμα φτωχοποίησης, με πρώτα θύματα τους ευάλωτους και τους πολίτες των χαμηλών αλλά και μεσαίων εισοδημάτων.
Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη, χωρίς ριζική λύση στο πρόβλημα των χρεών της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο:

Για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν:
- φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας.
- επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος.

  • την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων
  • την διαγραφή μέρους βασικής οφειλής που θα αφορά : Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, Εισφορά αλληλεγγύης
  • την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις

Κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα:

  • Για μείωση εισοδήματος/τζίρου από 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40%
  • Για μείωση εισοδήματος/τζίρου από 30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50%
  • Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60%

Η πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζονται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.

Για τα χρέη προς τις τράπεζες, προτείνουμε για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες

  • Αναστολή πληρωμών.
  • Περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές.
  • Επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου.
  • Διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου).
  • Διαγραφή μέρους της οφειλής για τους ευάλωτους και τους πληττόμενους οφειλέτες.
  • Η διαγραφή του συνόλου των τόκων υπερημερίας που τυχόν υπολογίσθηκαν κατά την κρίσιμη περίοδο.
  • Η αναστολή πτωχεύσεων και λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Το πάγωμα της τοκοφορίας.
  • Η μη απώλεια προηγούμενων ρυθμίσεων.

Ενώ βασικό μέρος του σχεδιασμού μας αποτελεί η δημιουργία νέων εγγυοδοτικών σχημάτων, με κοινωνικά κριτήρια και εστίαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου μας, αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ρευστότητας οι ΜμΕ απλά δε θα τα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Και οι συνέπειες θα είναι δραματικές και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και για τους χιλιάδες εργαζόμενους που αυτές απασχολούν.
Για το λόγο αυτό σχεδιάζουμε ένα πλαίσιο 9 σημαντικών μέτρων:

  • Κάλυψη τμήματος επιταγών/αγορών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να επανεκκινήσουν μέσω κρατικού δανεισμού. Μέσω ενός προγράμματος κρατικής δανειοδότησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ύψος ενίσχυσης ίσο με το 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019 και ορίζοντα αποπληρωμή από το 2023 και έως 5 έτη.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η επιδότηση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) και θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Παράλληλα, ο εργοδότης θα οφείλει να διατηρήσει το σύνολο των εργαζομένων του για επιπλέον 6 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης, χωρίς μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.
  • Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Είναι αυτό το μέτρο που από την πρώτη στιγμή είχαμε προτείνει, λέγοντας οτι δεν είναι δυνατόν να προχωράμε με επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχειρηματίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν, αλλά χρειάζονται επιδότηση και ενίσχυση.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, από τις συστημικές τράπεζες, μέσα από ένα πρόγραμμα εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου - χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης. Γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί η απαγόρευση πρόσβασης που ισχύει σήμερα, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ΜμΕ στον τραπεζικό δανεισμό, η πραγματική οικονομία δε πρόκειται να ανακάμψει. Και η αναπτυξιακή αποτελεί ένα εργαλείο χρήσιμο, αρκεί αυτό να λειτουργήσει τολμηρά.
  • Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις και τους ελευθέρους επαγγελματίες. Ένα σημαντικό συμπληρωματικό μέτρο, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των επαγγελματιών και η κρίση της πανδημίας το καθιστά εξαιρετικά σημαντικό.
  • Ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων. Το πρόγραμμα μπορεί να δράσει συμπληρωματικά με τα άλλα μέτρα βοηθώντας ιδίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν μια οικονομική δραστηριότητα.
  • Ρύθμιση των οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, με την διευκόλυνση πληρωμής σε τουλάχιστον 24 δόσεις. Διότι βάρος δεν είναι μόνο τα χρέη προς εφορίες και τράπεζες αλλά και προς τις ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ και φυσικά τους ΟΤΑ.
  • Διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος στη βάση των μηνών αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη αδικία που συμβαίνει εδώ και μήνες και πρέπει να διορθωθεί. Το τέλος επιτηδεύματος είναι φόρος για την άσκηση επαγγέλματος. Είναι εντελώς παράλογο λοιπόν να απαιτεί το κράτος την πληρωμή αυτού του φόρου όταν το ίδιο έχει διακόψει τη λειτουργία επιχειρήσεων και επαγγελμάτων.
  • Μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 6% για το πρώτο εξάμηνο από την έναρξη της δραστηριότητας στον κλάδο που έχει κτυπηθεί περισσότερο από όλους σχεδόν αυτό το χρόνο και έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καθίζηση.

Ο τρίτος πυλώνας της πρότασής μας, αφορά ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Καταργούμε, λοιπόν, τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Και επαναφέρουμε τη προστασίας της κύριας κατοικίας.
Και τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες.

Το σχέδιό μας για το νέο πλαίσιο εκτείνεται σε τρεις άξονες:

1) Το πλαίσιο ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του, με απαραίτητες βελτιώσεις και με την πραγματική έννοια της δεύτερης ευκαιρίας.
2) Το πλαίσιο ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά, που εισάγει εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας
3) Ένα πλέγμα ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
 

Για τις επιχειρήσεις:

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλάζει.
Τελειώνουμε με τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας από τις τράπεζες, όπως ισχύει σήμερα με το πλαίσιο που θέσπισε η ΝΔ με τον πτωχευτικό.
Αφορά οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές (Δημόσιο, ΕΦΚΑ, Τράπεζες).
Δεν απαιτείται η αποδοχή της έναρξης της διαδικασίας από τους πιστωτές.
Η ρύθμιση προκύπτει από ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για τις απλές και πλέον συνηθισμένες περιπτώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν οφειλές στο δημόσιο και σε κάποιες τράπεζες, η ρύθμιση προκύπτει αυτοματοποιημένα από την πλατφόρμα και είναι δεσμευτική για τους πιστωτές.
Για τις πιο σπάνιες σύνθετες περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με σύνθετα χρέη, θα απαιτείται έλεγχος βιωσιμότητας, και θα προηγείται της ρύθμισης διαπραγμάτευση πιστωτών και οφειλέτη.

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά:

Θα υπάρχει κι εδώ εξωδικαστική διαδικασία και θα είναι απλή.
O οφειλέτης θα κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα.
Θα απαιτείται η συναίνεση του για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να γίνει επεξεργασία της αίτησής του.
Μετά τον έλεγχο των στοιχείων θα εμφανίζεται αυτοματοποιημένα η προτεινόμενη ρύθμιση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και η ρύθμιση αυτή θα είναι δεσμευτική και για τους πιστωτές, στους οποίους θα κοινοποιείται και θα τίθεται άμεσα σε ισχύ.
Ενώ διατηρείται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας:

Εδώ υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης της λαϊκής περιουσίας που όμοιο του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα, ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης.
Για αυτό και δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.
Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε μια μεγάλη καινοτομία τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Τέλος, ειδικές μέριμνες για τον αγροτικό κόσμο.

Την πλήρη υπαγωγή στις ρυθμίσεις που αναφέραμε και των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές – πρώην Αγροτική Τράπεζα κ.λ.π.
Την ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό των αγροτών έναντι οποιασδήποτε ρευστοποίησης.
Το σχέδιο που σας περιέγραψα αποτελεί τη βάση για την επόμενη μέρα, διότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια σε αυτό τον τόπο.
Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανθίσει σε μια φοβισμένη κοινωνία, που πνίγεται στα χρέη και την αβεβαιότητα.
H οικονομία είναι υπόθεση των ανθρώπων.

Το σύνολο των προτάσεων, για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κοστολογημένο στα 5,7 δις. 2,1 δις είναι οι επιδοτήσεις και 3,6 είναι οι απώλειες από τη μείωση φόρων.
Αλήθεια πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσό μπροστά στον κίνδυνο ολικής διάλυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στον κίνδυνο της εκτόξευση της ανεργίας;

Μπορούμε να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα σε κάθε έντιμο και εργατικό άνθρωπο που έχει ή θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση, να νιώσει ότι μπορεί να πετύχει.
Μπορούμε να δώσουμε ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση σε μια κοινωνία που σήμερα την έχει τόσο ανάγκη.
Μπορούμε να δώσουμε ξανά την ώθηση σε μια οικονομία που έχει τεράστιες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Μπορούμε και όλοι μαζί θα το πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...