Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Πριν λίγο καταθέσατε τροπολογία 930/63, που τροποποιεί το άρθρο 12 του δικού μας νόμου 4538/18 της αναδοχής-υιοθεσίας. Ζητάμε να αποσύρετε αυτή την αισχρή τροπολογία, να ακυρώσετε την ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί στις 26 Μαίου και καλούμε τον πρωθυπουργό να παρέμβει. Διότι υπονομεύετε με το άρθρο 9 της τροπολογίας την αναδοχή των ανάπηρων παιδιών.
Συγκεκριμένα:

1. Κόβετε το επίδομα αναδοχής μετά τα 26 στο ανάπηρο παιδί. Αυτό είναι εγκληματικό. Δηλαδή ένα αυτιστικό παιδί για το οποίο κάνετε δήθεν ειδικό πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης , δεν χρειάζεται μετά τα 26 η ανάδοχη οικογένειά του βοήθεια; Ποια είναι η λογική σας; Θα βγει το αυτιστικό παιδί στα 26 του στην αγορά εργασίας;

2. Εμπαίζετε το ανάπηρο παιδί και την ανάδοχη οικογένεια που το αναλαμβάνει, βαφτίζοντας το αναπηρικό επίδομα που παίρνει έτσι κι αλλιώς, επίδομα αναδοχής.

Με την ΚΥΑ που είχαμε καταθέσει τον Ιούνιο του 2019 προβλέπαμε οικονομική ενίσχυση κλιμακούμενη από 325 ευρώ για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, έως 1063 Ευρώ για παιδιά με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα από το αναπηρικό τους επίδομα. Μεσολάβησαν οι εκλογές και 2 χρόνια μετά εκδώσατε ΚΥΑ με την οποία την περιορίζετε σε 325 Ευρώ και για τα ανάπηρα παιδιά την προσαυξάνετε κατά 50 ευρώ, ανεξάρτητα από αναπηρία οποιουδήποτε βαθμού.
Πρόκειται για εγκληματική πράξη υπονόμευσης της αναδοχής των ανάπηρων παιδιών και εμπαιγμού τους , γιατί μετονομάζεται το αναπηρικό επίδομα που έτσι κι αλλιώς παίρνει το παιδί, σε οικονομική ενίσχυση, για να εμφανίσει ότι τους δίνει παραπάνω από 50 Ευρώ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ

Το νομοσχέδιο που μόνη της ψηφίζει και στηρίζει η ΝΔ είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, αντεργατικό. Παραβιάζει τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος που προστατεύουν το δικαίωμα στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις, και όχι ατομικές, με κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κατακτηθεί εδώ και αιώνες.

Α. Το νομοσχέδιο δομείται σε δύο μέρη: Το πρώτο μέρος εισάγει καθυστερημένα δύο θετικές Ευρωπαϊκές ρυθμίσεις του 2019. Το δεύτερο, αντισυνταγματικό και αντεργατικό μέρος, όχι μόνο ακυρώνει το πρώτο, αλλά επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων στην Ελλάδα, σε μια αγορά εργασίας που υπολείπεται τραγικά της ευρωπαϊκής. Διότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι 14,7% έναντι 60% στην ΕΕ. Το ποσοστό ανεργίας είναι 16% έναντι Μ.Ο. 7,3% στην ΕΕ. Και η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, που καθηλώσατε στα 650 που το έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την αγορά εργασίας έρχεται ο οδοστρωτήρας του νόμου του κ. Μητσοτάκη.

Είναι εξοργιστικό να περιφέρεται ανενόχλητος ο Υπουργός Εργασίας στα κανάλια και να «κλαίγεται», παραπληροφορώντας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θέλει να ψηφίσει τις διατάξεις ενάντια στη βία και την παρενόχληση στην εργασία και την επέκταση δικαιωμάτων στους εργαζόμενους γονείς γιατί δήθεν δε θέλει να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Πότε αλήθεια θα φροντίζουν τα παιδιά τους οι γονείς όταν καταργείτε ακόμα και την Κυριακάτικη αργία που τα έβλεπαν; Ούτε όμως και τις καθημερινές θα τα βλέπουν διότι όσοι έχουν πλήρη απασχόληση θα δουλεύουν με το νόμο 10 ώρες αντί για 8, τις 2 τζάμπα, θα φεύγουν από το σπίτι στις 8:00 το πρωί θα γυρίζουν 8:00 το βράδυ. Κι όσοι έχουν μερική απασχόληση και δουλεύουν με σπαστό ωράριο θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότη. Έχετε βάλει αυτές τις μέρες στο στόχαστρο και τις γυναίκες ως υπεύθυνες για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό. Κατά τη ΝΔ, την εκκλησία και τα ιδιωτικά ιατρικά κυκλώματα ευγονικής και εξωσωματικής, η εργαζόμενη γυναίκα που καθυστερεί να γίνει μητέρα ευθύνεται για τη μείωση των γεννήσεων. Μήπως δεν ξέρετε ότι σε κάθε πρόσληψη, η νέα γυναίκα αντιμετωπίζει το ερώτημα «μήπως σχεδιάζετε να κάνετε παιδιά»;

Πρόκειται για νομοσχέδιο προστασίας της εργοδοσίας κι όχι της εργασίας διότι παραδίδει γυμνό τον εργαζόμενο να διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη τις ώρες που θα δουλεύει και την αμοιβή του. Αυτό σημαίνει ατομική σύμβαση, αυτό σημαίνει κατάργηση συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων. Είναι η νομιμοποίηση του δίκιου του ισχυρότερου, ο νόμος της ζούγκλας. Αν ο εργοδότης δεν συμφωνήσει με τις προτάσεις του εργαζόμενου, αυτός οδηγείται στην ανεργία ή στην απόλυση. Η αναλογία ενός ανέργου για κάθε δύο θέσεις εργασίας ακυρώνει την οποία διαπραγματευτική δύναμη του εργαζόμενου.

Η άδικη απόλυση χωρίς αιτιολογία γίνεται φθηνή για τον εργοδότη. Ακόμη και αν δικαιωθεί ο εργαζόμενος στα δικαστήρια, τα οποία πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του, δεν επαναπροσλαμβάνεται, ενώ αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα.
Είναι νομοσχέδιο προστασίας των εργοδοτών διότι αυξάνει την παραβατικότητά τους που ήδη είναι πολύ ψηλή στη χώρα μας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχει το αποδυναμωμένο ΣΕΕΠΕ έχει παραβάσεις.

Με το νομοσχέδιο δυσχεραίνεται ο έλεγχος. Πρώτον διότι κάνετε το ΣΕΠΕ Ανεξάρτητη Αρχή, δηλαδή δεν λογοδοτεί στην εκάστοτε κυβέρνηση. Και δεύτερον γιατί για κάθε παράβαση η επιχείρηση θα πρέπει να ελέγχεται δύο φορές. Μία ότι ο εργαζόμενος δεν έχει υπερβεί το διευρυμένο δεκάωρο ωράριο και μία ότι έχει πάρει τα δικαιούμενα ρεπό τις υπόλοιπες μέρες.

Με το νομοσχέδιο μειώνετε το κόστος για τον εργοδότη και αυξάνετε τις δωρεάν και τις φθηνές υπερωρίες. Ο εργαζόμενος όμως δεν κάνει υπερωρίες για να παίρνει ρεπό αλλά γιατί δεν του φτάνει ο μισθός του. Το 85% των εργαζομένων αμείβεται το πολύ έως 1.000 €. Μέχρι σήμερα, ο εργαζόμενος των 1000 ευρώ, εάν έκανε 2 ώρες υπερωρίες πέραν του 8ωρου του, θα έφτανε 1.200 ευρώ. Με το νομοσχέδιο σας χάνει τα 200 ευρώ και κερδίζει… ρεπό.

Τι προτείνουμε εμείς:
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ.
  • Κατοχυρωμένες δουλειές και αμοιβές με συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις.
  • Σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι ανεξάρτητες αρχές για προστασία του εργαζόμενου από την εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό.
Το αντεργατικό σας νομοσχέδιο αποκαλύπτει το αποκρουστικό νεοφιλελεύθερο προσωπείο σας.
Η κοινωνία εγείρεται και αντιδρά. Δεν θα ξεχάσει και θα φέρει σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει μαζί της στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...