Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Τι γίνεται με τον κατώτατο μισθό ;;;

Μετά από δύο χρόνια παγώματος του κατώτατου μισθού, άνοιξε ξανά η σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα σε επίπεδο ΕΕ. Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πρόταση-οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, θέτει ως προτεραιότητα τον κατώτατο μισθό σε περιβάλλον Covid –19 επισημαίνοντας την ανάγκη να θεσπιστεί ένας κατώτατος μισθός, πάνω από το όριο της φτώχειας, που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Η οδηγία δεν αποσκοπεί φυσικά στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών στην ΕΕ, αλλά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου το οποίο να διασφαλίζει την πρόσβαση των εργαζόμενων σε αξιοπρεπείς μισθούς.

Για την Ελλάδα η συζήτηση δεν είναι καθόλου ευχάριστη καθώς είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στα 21 κράτη - μέλη της ΕΕ με κατώτατο μισθό του οποίου η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με το 2010. Επίσης η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία στη δεύτερη ταχύτητα των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στο ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο έχει οριστεί στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίθιο στα 29,04 ευρώ.


Πρόσφατη μελέτη του ΙΓΝΕ-ΓΣΕΕ καθιστά την αύξηση του κατώτατου μισθού ζωτικής σημασίας για την οικονομία και για τους εργαζομένους, για το γεγονός ότι τους προστατεύει από αμοιβές που δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ωστόσο, ο βιομηχανικός και επιχειρηματικός κόσμος επιμένει και πιέζει για πάγωμα του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ έως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, όταν θα εκκινήσει εκ νέου η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει το ύψος του νέου κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, είναι η 30η Ιουνίου, ώστε στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες κατώτατες αποδοχές.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταθέσει τις σχετικές εκθέσεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Διαβούλευσης, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η προφορική διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ με την Επιτροπή να καταρτίσουν το πόρισμα με το οποίο θα προτείνουν στον υπουργό Εργασίας την αύξηση ή το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού έως το καλοκαίρι του 2022.

Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τις αμοιβές του 34% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και το ύψος μιας σειράς επιδομάτων (γάμου, ανεργίας, μητρότητας, μαθητείας ΟΑΕΔ κλπ.).
Παρότι η διαδικασία διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για «πάγωμα» του κατώτατου μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...