Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ξενοδόχοι προς κυβέρνηση: Στο μηδέν οι κρατήσεις και οι προκαταβολές, ζητάμε μέτρα επιβίωσης.

Άμεσα στοχευμένα μέτρα στήριξης ζητούν οι ξενοδόχοι με τις κρατήσεις, τα έσοδα και τις προκαταβολές, παρά το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, να παραμένουν όπως επισημαίνουν οι ίδιοι στο μηδέν.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς τους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  επισημαίνει ότι ακόμη και σήμερα, μετά τα παρατεταμένα lockdown, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει μέχρι σήμερα επαναλειτουργήσει μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όσες δε επαναλειτούργησαν το έπραξαν αυξάνοντας την ήδη τεράστια οικονομική τους ζημία, γιατί οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο pick τους που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020 δεν ξεπέρασαν το 35%, τα έσοδα δε σχεδόν ανύπαρκτα.

Συγκεκριμένα προτείνονται τα εξής μέτρα:

1.Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα – οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.

2. Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31- 10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως την 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.

3. Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις) με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.

4. Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

5. Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.

6. Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας). Τα ανωτέρω μέτρα τα έχουμε προτείνει και στο παρελθόν. Δυστυχώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται ενόψει της τουριστικής περιόδου καθιστούν την υιοθέτησή τους πιο αναγκαία από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...