Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Πατέντες εμβολίων - Το νέο φιάσκο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ΕΕ φαίνεται ότι δεν πήρε κανένα μάθημα από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Και σίγουρα, δεν πήρε κανένα μάθημα, από την ίδια περίοδο, η ελίτ που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εθνικό σύστημα.

Αρχικά, ο σημερινός πρωθυπουργός συνυπέγραψε άρθρο μαζί με τον καθηγητή των οικονομικών της υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο για την αγορά – και όχι απελευθέρωση - των πατεντών. Έκτοτε λειτούργησε ως ανέμελος σχολιαστής και όχι ως Πρωθυπουργός. Δεν πήρε καμία απολύτως πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή στην Ευρώπη. Απέδειξε, στην πράξη, πως δεν πίστευε ούτε μισή λέξη όσων είπε. Στη συνέχεια φρόντισε να το επιβεβαιώσει εμφατικά στη Βουλή. Όχι μόνο απέρριψε, αλλά χλεύασε και απαξίωσε την πρόταση που κατέθεσε εντός και εκτός Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Χλεύασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τις πρωτοβουλίες που αγκάλιασε και επικρότησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεκάδες χώρες ανά την υφήλιο και χιλιάδες επιστήμονες που, με φόντο την τραγωδία της Ινδίας, προειδοποιούν για το αυτονόητο: Οι εξάρσεις και οι μεταλλάξεις καραδοκούν και είναι νομοτελειακές. Με την πανδημία δεν θα ξεμπερδέψει καμία χώρα, εάν δεν ξεμπερδέψουν όλες. Και για να γίνει αυτό, το εμβόλιο δεν μπορεί να λογίζεται ως πεδίο κερδοσκοπίας τριών ή τεσσάρων πολυεθνικών του φαρμάκου, αλλά κοινωνικό αγαθό, άμεσα προσβάσιμο και στον τελευταίο κάτοικο του πλανήτη.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις πατέντες, από το Μαξίμου άρχισαν οι αστείες διαρροές ότι είχε προηγηθεί… ο Μητσοτάκης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αντέγραψε τον κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος που έβαζε τον διευθυντή του γραφείου τύπου του να χαρακτηρίζει την επίμαχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «μπούρδες». Και φυσικά, ο ίδιος του οποίου οι ευρωβουλευτές, επτά μόλις μέρες πριν την πρόταση Μπάιντεν, καταψήφισαν την σχετική πρόταση της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε την πρόταση Μπάιντεν, υπήρξε σιγή ασυρμάτου.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ποια είναι η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα. Συμβαίνει το αντίθετο μάλιστα: από τους Έλληνες πολίτες μέχρι τους παγκόσμιους ηγέτες, όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άποψη. Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πιέσει για τίποτα. Γνωρίζουν μόνο τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανακίνησε το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε στα γνωστά ψέματα με μοναδικό σκοπό να μην βλέπει μπροστά του τον ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά, απέδειξε πως δεν αντιλαμβάνεται ως αντίπαλό του την δύσκολη υγειονομική κατάσταση, αλλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί που δεν μπορεί να τις οικειοποιηθεί, τις διαστρεβλώνει.

Έτσι, σε ένα ακόμα θέμα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ετεροκαθορίζεται. Χάθηκε ανάμεσα στις πιέσεις των γνωστών αντιδραστικών ευρωπαϊκών κύκλων και το ιερατείο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Χάθηκε μέσα στην αγωνία της να μην αναδειχθεί πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθερή θέση για την απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια.
Κι αυτό είναι η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει: να πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος σε έναν διεθνή διάλογο που έχει ξεκινήσει και θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων τα επόμενα χρόνια. Αυτή η στρατηγική δεν βγάζει πουθενά.

Ή μάλλον βγάζει. Στο να θεωρείσαι παντελώς αναξιόπιστος σε μια παγκόσμια συζήτηση που το κυρίαρχο παραμένει η σταθερή και αξιόπιστη θέση και το δίπολο: Υπέρ της ανθρώπινης ζωής ή των πολυεθνικών συμφερόντων; Σε μια συζήτηση που, από την αρχή, το ζητούμενο είναι να μην σε πούνε ψεύτη, με ή χωρίς πατέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...