Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: Υπεγράφη η σύμβαση για την προσθήκη πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας γίνεται πράξη

Υπεγράφη σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 η σύμβαση του έργου «Προσθήκη Πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας», το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολύ σημαντικό το τομέα της Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα δε στις υποδομές που αφορούν στην Ειδική Εκπαίδευση καθώς θα στεγάσει το Ειδικό Σχολείο.

Κύριος και φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 1.461.694,84 € (με ΦΠΑ), είναι ο Δήμος Δελφών, ενώ χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020», στο πλαίσιο του οποίου είναι ενταγμένο, με συγχρηματοδότηση από εθνικούς, αλλά και ενωσιακούς πόρους του Ταμείου ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την εξέλιξη αλλά και την πορεία του έργου πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας κ. Γιώργος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, οι Αντιδήμαρχοι Δ.Ε. Άμφισσας Νίκος Λουπάκος και Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Τσατσαρώνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άμφισσας Παναγιώτης Μερινόπουλος, η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δελφών κ. Ευγενία Πολυχρονοπούλου, καθώς και η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κα Χρυσούλα Τσάλα.

Σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, πρόκειται για την κατασκευή τριώροφου κτιρίου συνολικής κάλυψης 330,63 τμ. και συνολικής δόμησης 780,32 τμ, ενώ το νέο κτίριο θα βρίσκεται σε επαφή με το ισόγειο με χρήση ειδικού σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο θα κατασκευαστούν αίθουσες γραφείων και βοηθητικοί χώροι, στον πρώτο όροφο θα κατασκευαστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι και στον δεύτερο όροφο αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή ραμπών, ασανσέρ και διαδρόμων για την εξυπηρέτηση των αναγκών ΑμεΑ. Στο πλαίσιο των εργασιών υπάρχει μέριμνα για την ψύξη και θέρμανση του κτιρίου, καθώς και ύπαρξη μηχανικού αερισμού για λόγους υγιεινής. Τέλος, και όσον αφορά τη χρονική περίοδο περάτωσης του έργου, αυτή προβλέπεται στους 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε: «Το ξεκίνημα της επέκτασης του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Άμφισσας, που θα στεγάσει σε ένα σύγχρονο κτίριο τις ανάγκες Ειδικού Σχολείου για τα παιδιά της περιοχής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μας δίνει χαρά και ανακούφιση. Χαρά, γιατί τελεσφορεί μια πολυετής προσπάθεια πάνω σε ένα μεγάλο κοινωνικό και εκπαιδευτικό διακύβευμα. Ανακούφιση, γιατί με την υλοποίηση αυτού του έργου, αισθανόμαστε ότι ξεχρεώνουμε κάτι από αυτά που οφείλει η Πολιτεία στα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας. Προσβλέπουμε σε άρτια και γρήγορη υλοποίηση!»

Ο Βουλευτής Φωκίδας, και Γεν. Γρ. της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Γιάννης Μπούγας δήλωσε: «Η υπογραφή της Σύμβασης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Εκπαίδευση και ευρύτερα την τοπική κοινωνία. Δεν είναι τόσο το μέγεθος του έργου αυτό καθαυτό, όσο ο συμβολισμός του. Εκτός των αναγκών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, που καλύπτουμε, παρέχουμε επιτέλους αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και εκπαίδευσης στα παιδιά με Αναπηρίες. Η ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί διαχρονική υποχρέωσή μας, που σε ότι αφορά στην κατασκευή του Ειδικού Σχολείου, η στοιχειώδης εκπλήρωσής της καθυστέρησε περίπου 20 χρόνια. Στην σημερινή παρέμβασή μου κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, είχα την ευκαιρία να αναφέρω όλους εκείνους, που διαχρονικά συνεισέφεραν θετικά στην ίδρυση και λειτουργία του Ειδικού Σχολείου, αλλά και στην εργώδη προσπάθεια κατασκευής του κτιρίου και να περιγράψω τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που χάρη στην ισχυρή βούληση όσων είχαν την ευθύνη λήψης αποφάσεων, παραμερίστηκαν. Εύχομαι η έναρξη υλοποίησης του έργου ν’ αποτελέσει απαρχή έργων σημαντικών και μεγάλων για την Φωκίδα μας».

Τέλος, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης επανέλαβε τη σημασία που έχει για όλη τη Φωκίδα η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών που σχετίζονται και με την Ειδική Εκπαίδευση.
«Η Άμφισσα θα αποκτήσει ένα σχολείο το οποίο θα είναι πρότυπο, φέρνοντας μαζί του όλη τη ιστορία που έχει από το παρελθόν, αλλά όντας πλέον προσαρμοσμένο και με τη δυνατότητα κάλυψης όλων των αναγκών που επιτάσσει το παρόν και το μέλλον», σημείωσε ο Δήμαρχος Δελφών, καταλήγοντας: «Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς υπήρξε πολύτιμος συμπαραστάτης στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία δρομολόγησης του έργου, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού. Εργαζόμαστε άκοπα καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, αξιοποιώντας όλους τους διαθεσίμους πόρους, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν, αλλά και να σχεδιάζοντας έργα που θα προσθέσουν αξία στον τόπο μας».

Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...