«Είναι τέτοιος ο φόρτος εργασίας, είναι τέτοια η υποστελέχωση και η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που σχεδόν τίποτα δεν θεωρώ απίθανο» λέει η Δέσποινα Τοσουνίδου, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας.
Όπως εξηγεί «αυτήν τη στιγμή στο Ασκληπιείο Βούλας έχουμε 12 κρεβάτια ΜΕΘ, δώδεκα ασθενείς. Και μόλις αδειάζει κάποιο κρεβάτι, αμέσως ξαναγεμίζει. Συνολικά έχουμε 104 ασθενείς covid. Ταυτόχρονα δεν έχουμε το αντίστοιχο προσωπικό που απαιτείται, ούτε σε γιατρούς, ούτε σε νοσηλευτικό προσωπικό.
H κατάσταση δεν είναι οριακή, είναι δραματική.
To ΕΣΥ δεν πιέζεται, το ΕΣΥ καταρρέει. Τους ασθενείς covid τους παρακολουθούν οι ελάχιστοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι που υπάρχουν και από κει και πέρα ρευματολόγοι, γενικοί γιατροί, μέχρι και φυσίατροι, γιατροί αποκατάστασης δηλαδή. Αυτές οι υγειονομικές συνθήκες δεν είναι ασφαλείς ούτε για τους ασθενείς, ούτε για τους εργαζόμενους».
Γενικότερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΕΣΥ και τη διαχείριση από την κυβέρνηση τονίζει: «Κλείνουν κλινικές και τις μετατρέπουν σε covid και μάλιστα στην Αττική, κλείνουν την πόρτα σε ασθενείς άλλων νοσηροτήτων, υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι είτε έχουν covid είτε όχι και δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, που σημαίνει ότι η υγεία τους επιδεινώνεται. Την ίδια ώρα κρατάνε τα ιδιωτικά χαλαρά εκτός μάχης και όταν συμβάλλουν τα πληρώνουν αδρά.
Είναι χαρακτηριστική η οδηγία που στάλθηκε για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε να διακομισθεί ένας ασθενής στο Λητώ. Τα κριτήρια είναι μια εικόνα ασθενούς μια μέρα πριν το εξιτήριο».
«Η απελπισία κρύβεται επιμελώς»
Παρόμοια δραματική είναι η κατάσταση σε όλη την Αττική. Δεκάδες είναι οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, κάποιοι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλό κρεβάτι, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυξάνεται έως και 90%.
«Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και βέβαια υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι είναι πέντε και έξι μέρες και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται επιλογή ασθενών με θεραπευτικά κριτήρια. Τα ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ Covid που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο οδηγούν το ιατρικό προσωπικό σε δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Οι υγειονομικοί δεν κρύβουν την οργή τους και για την παραπληροφόρηση πολλών μέσων ενημέρωσης. «Η απελπισία κρύβεται επιμελώς. Δεν μαθαίνονται τα νέα των ξέχειλων νεκροτομείων, των καρκινοπαθών ή των νεφροπαθών που κολλάνε τον ιό εκεί ακριβώς όπου έχουν αναζητήσει την σωτηρία, δηλαδή στα μεγάλα νοσηλευτήρια της Αττικής. Σύντομα θα δούμε και τις σκηνές της υπαίθριας νοσηλείας στα πάρκινγκ τους. Το δημοσιογραφικό στερεότυπο "στα όρια τους τα νοσοκομεία", προξενεί πια πικρό γέλιο για μας τους γνωρίζοντες. Τι απομένει άραγε; Η κατάρρευση και του κτηρίου, προκειμένου να πει κανείς ότι ξεπεράστηκαν τα όρια της καταστροφής;».
Συνολικά, την Δευτέρα ήταν πλήρεις οι 337 από τις 352 κλίνες σε ΜΕΘ, με την πληρότητα να φτάνει το 95,7%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου