Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Έρχονται βροχές και καταιγίδες διαρκείας κατά τόπους – Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πέρα από τα μεμονωμένα φαινόμενα βροχών και καταιγίδων που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, θέλουν μια σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην δυτική και πιθανώς την βόρεια Ελλάδα το ερχόμενο Σάββατο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εισέλθει μια ισχυρή ατμοσφαιρική διαταραχή από την ατλαντική ροή προς την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και νότιας Ευρώπης Ευρώπης. Τμήμα αυτής της ατμοσφαιρικής διαταραχής φαίνεται να καταφέρνει να εισέρχεται σε αρκετά μικρά γεωγραφικά πλάτη και να καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της κεντρικής Μεσογείου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια σοβαρή επιδείνωση του καιρού, η οποία θα δώσει πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες πρωτίστως στην δυτική - βορειοδυτική Ελλάδα (κεντρικό - βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική Θεσσαλία, δυτική Στερεά Ελλάδα, βορειοδυτική Πελ/νησος) και στην συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας χώρας (κυρίως δυτική - κεντρική Μακεδονία).

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουμε, η διαταραχή αυτή δεν φαίνεται να καταφέρνει να εισέρχεται τόσο νότια, έτσι ώστε να επηρεαστεί η υπόλοιπη κεντρική, ανατολική και νότια Ελλάδα (από την κεντρική - ανατολική Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα) αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις που για κάποιες περιοχές θα αλλάξουν την εικόνα του καιρού που έχουμε σήμερα. Εάν όμως επιμείνουν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, τότε είναι πιθανό να προχωρήσουμε ακόμη και σε έκδοση έκτακτου δελτίου έντονων καιρικών φαινόμενων για μεγάλο μέρος της δυτικής Ελλάδας.


Την Κυριακή, φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε όλη την χώρα, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν σημαντική ύφεση στις περιοχές όπου θα εκδηλώνονται. Επειδή όμως αυτή η ψυχρή λίμνη μέχρι την Δευτέρα το βράδυ θα παραμείνει σχεδόν στάσιμη και θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της, κατά την διάρκεια της Δευτέρας, όλα δείχνουν ότι πάμε και σε δεύτερη σοβαρή επιδείνωση του καιρού, η οποία και πάλι πρωτίστως θα επηρεάσει την δυτική Ελλάδα από έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Αυτήν την φορά φαίνεται ότι τα φαινόμενα θα καταφέρουν να εισέλθουν ενδότερα και να επηρεαστεί μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Ελλάδας, ενώ στην 2η κακοκαιρία η βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό. Εκτός φαίνεται ότι θα παραμείνουν όλα τα νησιά του Αιγαίου τόσο από την πρώτη όσο και από την δεύτερη διαταραχή.

Ενδιαφέρον καιρικό παρουσιάζει και εξέλιξη της θερμοκρασίας, καθώς την Παρασκευή και το πρώτο μισό του Σαββάτου, αναμένεται μια σημαντική άνοδος (πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα) φτάνοντας κατά τόπους στα κεντρικά τους 31 με 32 βαθμούς Κελσίου. Απότομα όμως από το μεσημέρι του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε άκρως φθινοπωρινά επίπεδα, αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Κυριακή.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέσα στο Σάββατο, αναμένεται σημαντικότατη ενίσχυση των Ν-ΝΔ ανέμων σε ολόκληρη την χώρα, με τις εντάσεις να φτάνουν τα 7 με 8 Μποφόρ, τόσο στα Πελάγη όσο και στα ηπειρωτικά. Στο Αιγαίο μάλιστα είναι πιθανό να έχουμε και θυελλώδεις ανέμους έως 9 Μποφόρ. Αυτό θα έχει και ως αποτέλεσμα την έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης!! Πέρα από τις δύο σοβαρές μεταβολές που θα έχουμε, αρκετά άστατος θα καταστεί ο καιρός και πάλι στα δυτικά μέχρι την Παρασκευή, με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...