Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»: «Έγκριση Απολογισμού, Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως έτους 2014»


Κα Πρόεδρε
Τον Ισολογισμό του 2014 θα τον Καταψηφίσουμε.
Τον Καταψηφίζουμε για λόγους σοβαρότατους και ουσιαστικούς. Στην χρήση του 2014 στον προϋπολογισμό είναι καταγεγραμμένο έργο για το οποίο είχαμε διατυπώσει επιφυλάξεις μέσα στο δ.σ. τότε και είχαμε καταψηφίσει την εισήγηση για το λόγο αυτό.
Στην συνέχεια το συγκεκριμένο έργο, που σημειωτέων έπρεπε να το έχει υλοποιήσει και ολοκληρώσει πρώην Καποδιστριακός Δήμος, κληρονομήθηκε σε εμάς, τον Καλλικρατικό Δήμο ΔΕΛΦΩΝ. Συνέχισε να εγγράφετε και στους επόμενους προϋπολογισμούς, για να αποκαλυφθεί στην πορεία πως αφορά υπόθεση κακοδιαχείρισης, σπατάλης και εντέλει ρεμούλας του δημόσιου χρήματος, η οποία σήμερα βρίσκεται στην δικαιοσύνη. Την υπόθεση αυτή έχει αναδείξει η παράταξή μας. Εάν μάλιστα δεχτούμε πως υπάρχουν και άλλοι κωδικοί της χρήσης του 2014 που τώρα θέλουμε να εγκρίνουμε, που θα μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε αλλά δύσκολα να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας, για το συγκεκριμένο δεν χωρά δεύτερη κουβέντα και συζήτηση.

Αδράχνοντας όμως την ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα συζητώντας το θέμα αυτό, θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή των δημοτικών συμβούλων στον τρόπο και την διαδικασία με την οποία συζητάμε ένα τόσο ουσιαστικό θέμα, «το αποτέλεσμα μιας χρήσης λειτουργίας του Δήμου».
Μία τόσο σοβαρή υπόθεση που αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και των αποτελεσμάτων αυτού, της οποίας τα συμπεράσματα που εξάγονται μπορούν να αποτελέσουν οδηγό στην συνέχεια για την δημοτική αρχή, καταντά τυπική διαδικασία έχοντας απωλέσει κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο.

Η ερώτησή μας προς τον εισηγητή κές & κοι σύμβουλοι, «ποια χρονική στιγμή έπρεπε το δ.σ. να έχει συζητήσει σύμφωνα με τον νόμο τον Απολογισμό Ισολογισμό του 2014;», δεν ήταν τυχαία.
Η απάντηση, «πως σύμφωνα με τον Νόμο έπρεπε τον Ισολογισμό του 2014 να τον συζητήσουμε έως τον Οκτώβρη του 2015», είναι απόδειξη της βαρύτητας απέναντι στο κλείσιμο των Οικονομικών Χρήσεων, με την οποία αντιμετωπίζει έως σήμερα η κάθε Δημοτική Αρχή που κυβέρνησε τον Δήμο ΔΕΛΦΩΝ.

Η επίσης εύστοχη ερώτηση του δημοτικού μας συμβούλου Νίκου Σταντζούρη προς τον κο Νικολέτο ορκωτό λογιστή: «ποια είναι η διαβάθμιση του ελέγχου κάθε οικονομικής χρήσης και ποιος επιλαμβάνεται εάν έχουν εντοπισθεί ατασθαλίες;» (απάντηση: το δ.σ., η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο), μας βοηθά να κατανοήσουμε πως «χάνεται» μέσα στον χρόνο κάθε ουσιαστική δυνατότητα ελέγχου και αξιοποίησης αυτού, ανάλογα με τα αποτελέσματα.
Οι ορκωτοί λογιστές φυσικά και μας λένε την αλήθεια κοι σύμβουλοι. Την αλήθεια και τα συμπεράσματά τους, τα οποία βγάζουν από τα στοιχεία που τους δίνει η Δημοτική Αρχή. Τα συμπεράσματά τους φυσικά και οι παρατηρήσεις τους θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και είναι, όταν λαμβάνονται υπ’ όψη. Τι θα μπορούσαμε σήμερα να λάβουμε υπ’ όψη μας εμείς από όλα αυτά που μας λένε, όταν έχουν περάσει 6 χρόνια;

Στον Δήμο μας ο Απολογισμός- Ισολογισμός αυτός είναι ο 4ος στην σειρά. Ο κος Νικολέτος διενήργησε τους τρεις στην σειρά, ενώ τον 1ο είχε πραγματοποιήσει ο κος Κούτουλας που σήμερα είναι συνταξιούχος. Οι παρατηρήσεις τους πάντα ήταν εύστοχες και σίγουρα θα βοηθούσαν εάν μπορούσαμε και τις είχαμε εκμεταλλευτεί στην αρχή. Δηλαδή την επόμενη χρονιά της χρήσης που θα είχαν ελέγξει, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους.
Σήμερα κερδίζουμε ελάχιστα έως τίποτα ουσιαστικό, παρά μόνο κλείνουμε μια υποχρέωση την οποία έχουμε ως Δήμος σύμφωνα με τον Νόμο, εντελώς τυπικά.

Στο σημερινό δ.σ. οι σύμβουλοι που βρισκόμασταν και στο τότε συμβούλιο είμαστε 7 μαζί με τον Δήμαρχο, ο οποίος δεν θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία. Το δ.σ. θα επικυρώσει μία οικονομική χρήση που δεν έζησε, ή μπορεί κάποιοι σύμβουλοι να γνωρίζουν ελάχιστα.
Από τον Νόμο ευθύνες δεν μπορούν να προκύψουν για κανένα δημοτικό σύμβουλο ακόμα και εάν αποδεδειγμένα στην συνέχεια είχαν συμβεί ατασθαλίες.
«Συνεισφέρουν» όμως άθελά τους οι σύμβουλοι στον χρόνο που διεξάγεται η επικύρωση της χρήσης, στην συγκάλυψη των ατασθαλιών!

Για σκεφτείτε; Ποια διοικητική αρχή θα αμφισβητούσε τα αποτελέσματα μιας χρήσης και την ορθότητά τους, ή θα έμπαινε στην διαδικασία διερεύνησης ενός έργου π.χ. όταν αυτό διαχρονικά εγγράφεται σε προϋπολογισμούς και ψηφίζεται από διαφορετικά δημοτικά συμβούλια άρα και φυσικά πρόσωπα; Θα κατακυρωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από όλες τις διοικητικές βαθμίδες- ελέγχους, «τελειώνοντας» τις πιθανότητες διόρθωσης ή απόδοσης ευθυνών, «ξεπλένοντας» οριστικά τα κακώς κείμενα και τους κακώς ενεργούντες.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις με αντιλαμβάνονται πλήρως.
Φυσικά, ο Μέγκος παράδειγμα ως δημοτικός σύμβουλος, αποτελεί στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα ιδιόρρυθμο τύπο ο οποίος φωνάζει μόνος του επί ετών, «στήνοντας» σενάρια ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης. Ποιος τον πιστεύει;
Καταλήγοντας νομίζω πως γίνεται αντιληπτό από όλους με ποιο τρόπο έχει χαθεί η ουσιαστική παραγωγική σημασία της διαδικασίας αυτής και έχει παραμείνει μόνο η τυπική της ταυτότητα, η οποία στην συνέχεια αποτελεί ουσιαστική απόκρυψη των «βρώμικων» δουλειών και απόκρυψη της κακοδιοίκησης.
Παναγιώτης Μέγκος
Επικεφαλής της παράταξης
Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...