Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ένας θάνατος με πολλά ερωτηματικά στις φυλακές Μαλανδρίνου

Τη διαταγή νεκροψίας-νεκροτομής και την έναρξη ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Σελίμ Ζερολάρι, Ρομά αλβανικής καταγωγής και πατέρα πέντε παιδιών ο οποίος βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα του Πάσχα στο κελί του, στην Η΄ πτέρυγα των Φυλακών Μαλανδρίνου, ζητά η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.
Σύμφωνα με καταγγελίες συγκρατουμένων του, ο Σελίμ παραπονιόταν αρκετές μέρες για το δόντι του, πλην όμως οι υπεύθυνοι της φυλακής αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο όπου θα είχε την πρέπουσα ιατρική βοήθεια, με τη δικαιολογία ότι δεν γίνονται μεταγωγές. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας του Λιδορικίου όπου του χορηγήθηκε αντιβίωση, χωρίς καμία περαιτέρω εξέταση για τυχόν περιστατικό κορονοϊού.

Η Πρωτοβουλία επικαλούμενη δημοσιεύματα αναφέρει ότι ο θάνατος του κρατουμένου οφείλεται σε οδοντική φλεγμονή σημειώνοντας ότι πρόκειται για το δεύτερο θάνατο στη συγκεκριμένη φυλακή από την ίδια αιτία, «καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 2018 ο Σώζος Μαλτέζος, 26 ετών -Ρομά και αυτός- πεθαίνει από οδοντική φλεγμονή, λόγω της αδιαφορίας και της ολιγωρίας των υπευθύνων».
Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία τονίζει ότι έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς να έχει προσληφθεί ακόμα οδοντίατρος στη φυλακή και γι' αυτό το λόγο ζητά άμεση πρόσληψη οδοντιάτρου τόσο στη συγκεκριμένη φυλακή όσο και σε όποιες άλλες υπάρχει έλλειψη.
Σε επικοινωνία με τις φυλακές Μαλανδρίνου για ενημέρωση σχετικά με το θάνατο του Ζερολάρι, η υπηρεσία απάντησε, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, ότι «δεν έχουμε ακούσει κάτι».
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό της οικογένειας του Σελίμ Ζερολάρι, καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης των Φυλακών Μαλανδρίνου και καλεί το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ να πράξει το αυτονόητο ελάχιστο και να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς του νεκρού στην Αλβανία, καθώς η άπορη οικογένειά του που κατοικεί εκεί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο θάνατος του κρατουμένου έρχεται δέκα ημέρες μετά από αυτόν της 40χρονης Αζιζέλ Ντενίρογλου, Ρομά επίσης, στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών, η οποία σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Υπουργείου δεν πέθανε από κορονοϊό, χωρίς όμως και να διευκρινίζεται σε ποια επακριβώς αιτία οφείλεται ο θάνατός της.
»Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές είναι γνωστές καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά κυρίως είναι γνωστή η παγερή αδιαφορία και αναλγησία των υπευθύνων των φυλακών απέναντι στους κρατούμενους, όταν μάλιστα αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες. Κοινά χαρακτηριστικά και των τριών αυτών θανάτων είναι η παντελής έλλειψη ιατρικής βοήθειας καθώς και η καταγωγή των κρατουμένων: Ρομά.

»Αν και η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα από το 1993, εν τοις πράγμασι εφαρμόζεται ανελλιπώς. Οι θάνατοι στις φυλακές και τα κρατητήρια διαχρονικά χτυπούν κόκκινο. Κι ενώ μέσα στις φυλακές άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι, είτε από οδοντική φλεγμονή, είτε από κορονοϊό, είτε από οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι αρμόδιοι του Υπουργείου και των φυλακών "σφυρίζουν αδιάφορα", χρησιμοποιώντας ως μόνη "ιατρική" μέθοδο τη βία και την καταστολή».
Στο μεταξύ δεν υπάρχει ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο και τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ούτε για το θάνατο του 38χρονου στον Κορυδαλλό που εμφάνιζε τις τελευταίες ημέρες πυρετό, ενώ ήταν σε καραντίνα λίγες μέρες μετά την προφυλάκισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...