Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»: Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δημήτρη Μπάκα για το προσφυγικό

Κε Πρόεδρε
Ο κάθε άνθρωπος θέλει να ζήσει, να μεγαλώσει ο ίδιος και τα παιδιά του στον τόπο που έχει γεννηθεί. Αυτός ο τόπος ασκεί και ιδιαίτερη έλξει στο καθένα. Κανένας δεν γίνεται μετανάστης στα καλά καθούμενα. Οι λίγες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Διάφοροι λόγοι τον εξαναγκάζουν να απομακρυνθεί από τον τόπο του. Η ανεργία , η πείνα, η εξαθλίωση, τα απολυταρχικά καθεστώτα, είναι κάποιες αιτίες για μικρής έκτασης μεταναστεύσεις. Για τις μεγάλες μαζικές μεταναστεύσεις όπως αυτές παρουσιάζονται σήμερα και θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια, κάποιες από τις αιτίες είναι:


  1. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, σφοδροί και μακροχρόνιοι. Κύριο αντικείμενο αυτών είναι οι πρώτες ύλες, με δεσπόζουσα θέση τα ενεργειακά καύσιμα και οι δρόμοι μεταφοράς τους.
  2. Η μόλυνση και η καταστροφή μεγάλων εκτάσεων γεωργικής γης από ανεξέλεγκτες δράσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.
  3. Η ερημοποίηση και οι υδρολογικές μεταβολές μεγάλων εκτάσεων λόγο της κλιματικής αλλαγής, η οποία προέκυψε και από την μεγάλη παραγωγή ρύπων της βιομηχανικής ανάπτυξης.
  4. Από Εθνικιστικούς και Θρησκευτικούς φανατισμούς που υποδαυλίζονται από συμφέροντα, συμφέροντα ίδια με των προηγούμενων αιτιών, ανάλογα με το πως βολεύονται κάθε φορά.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν κοινό παρονομαστή. Όλοι έχουν να κάνουν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εκφράζονται και πολιτικά μέσα από Κυβερνήσεις και Ενώσεις Κρατών, με διάφορα φανταχτερά περιτυλίγματα. Αυτά τα συμφέροντα, γνωστά πλέον στον καθένα, άλλοτε συμπλέουν και άλλοτε είναι συγκρουόμενα. Τα αποτελέσματά τους είναι συγκεκριμένα και τα ίδια. Υψηλά κέρδη και εξουσία από την μια μεριά, αίμα – θάνατος- καταστροφή – ξεσπίτωμα από την άλλη.

Επειδή οι παραπάνω αιτίες δεν πρόκειται να εκλείψουν όσο η μόνη αξία παραμένει το Κέρδος του Κεφαλαίου, η Μετανάστευση θα είναι διαρκείς. Θα κατευθύνεται προς τα εκεί που υπάρχουν συνθήκες ζωής, τροφή, εργασία, ανθρωπιά, δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, παιδεία, υγεία και πρόνοια. Θα σταματούν, όπως το νερό στο άνυδρο χωράφι, όταν θα κλείνουν κάθε χώρο που υπάρχει ελεύθερος και μετά θα κατευθύνονται σε άλλους χώρους «κατώτερης» ποιότητας και πάει λέγοντας. Δεν είναι τυχαίο όλοι οι μετανάστες βλέπουν Βορειοδυτική Ευρώπη και μετά ας είναι Νότια κλπ. Αυτό το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Δεν το κρατούν ούτε τοίχοι ούτε φράγματα ούτε πνιγμοί στην θάλασσα. Ούτε οι άναρθρες κραυγές, οι απειλές, οι τσαμπουκάδες. Ούτε κουμπουροφόροι κυνηγοί κεφαλών.
Η ιστορία το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά.

Επομένως με νηφαλιότητα και τόλμη πρέπει να μελετήσουμε πως θα δεχθούμε τον κόσμο αυτό για το καλό όλων. Του τόπου, της χώρας, των κατοίκων, της οικονομίας και αυτών των ίδιων. Αλλιώς πρέπει να υποβιβαστεί το Πολιτικό-Κοινωνικό-Οικονομικό-Ανθρωπιστικό επίπεδο, ώστε να είναι απλησίαστο ακόμη και από εξαθλιωμένους ανθρώπους.
Όλοι οι άνθρωποι, άσχετα εάν είναι μόνιμοι κάτοικοι, μετανάστες, πρόσφυγες, τουρίστες κλπ, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, φύλλο, χρώμα, θρησκεία, ιδεολογία, οικονομική κατάσταση, έχουν δικαιώματα. Πρώτα από όλα το δικαίωμα για μια Αξιοπρεπή Ελεύθερη Ζωή. Το δικαίωμα αυτό δεν εξαρτάται από την μεγαλοψυχία κανενός. Ούτε ξενοφοβικών ρατσιστών, ούτε αλληλέγγυων.
Το διαχωρισμό Πρόσφυγες, Μετανάστες, Οικονομικοί μετανάστες κλπ το προσδιορίζουν με διάφορα «ψίχουλα» αυτοί που έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν το πρόβλημα, για να σπείρουν τη διχόνοια, να αποπροσανατολίσουν κα με άλλα να ασχολούμαστε για να μη τους ενοχλούμε.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Είναι ανατριχιαστικό και μόνο να ακούγεται στον 3ο αιώνα μετά την Επανάσταση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να χαρακτηρίζονται άνθρωποι λαθραίοι επειδή γεννήθηκαν σε ένα τόπο που διαθέτει πετρέλαιο και είναι φτωχοί. Οι πλούσιοι έρχονται με τιμές και προνόμια, τάχα επενδυτές, για δικά τους οφέλη.
Η λέξη λαθρομετανάστης είναι όρος που δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς και στερεί από τον μετανάστη την ανθρώπινη υπόστασή του. Η χρήση της λέξης με πρόθεση την ταπείνωση, τον εξευτελισμό, η προσβολή του ατόμου ή ατόμων, συνιστά παράνομη διάκριση και τιμωρείτε μα βαρύ πρόστιμο σε αναπτυγμένες πολυπολιτισμικές Πολιτείες, περήφανες για τις κοινότητες των μεταναστών τους όπως η Νέα Υόρκη.

Η Ελλάδα μια χώρα συνταξιούχων και χωροφυλάκων, με τεράστια υπογεννητικότητα, χωρίς βαριά βιομηχανία, με διαλυμένη βιοτεχνία, με άνεργο το ελάχιστο εργατικό δυναμικό, με γεωργία περιορισμένη στο ελάχιστο χωρίς υποδομές χωρίς δυναμική, με τον ορυκτό πλούτο δώρο σε ξένες πολυεθνικές, με την ανεξέλεγκτη καταστροφή του περιβάλλοντος, με το πλέον ζωντανό αξιόλογο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας τους νέους κύρια επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, χωρίς να μας προβληματίζει το γιατί αν και το ξέρουμε, με το Κοινωνικό Κράτος σε τέλμα και την Υγεία στο απόσπασμα.
Για όλα τα παραπάνω, μήπως φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και γι’ αυτό τους αξίζουν τα ξερονήσια και οι φυλακές; Κάποτε για όλα αυτά έφταιγαν οι κομμουνιστές και αμείφθηκαν ανάλογα.

Αντί να παραλαλάμε να ξεπουληθούμε στους ισχυρούς για τάχα ανάπτυξη ας δούμε πως μπορούμε να αναπτυχθούμε με τις δικές μας δυνάμεις σαν κοινωνία, σαν οικονομία. Αν περιμένουμε με το δυχίλιαρο να πειστούν οι νέοι να κάνουν παιδιά, τα οποία μετά 30 χρόνια θα μπουν στην παραγωγή για να σταθεί ο τόπος, τότε πράγματι θα έχει επέλθει η πλήρης διάλυση.
Όλες οι κοινωνίες που δέχθηκαν μετανάστες και τους ενέταξαν στις δομές τους, παρουσίασαν αλματώδη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα κατά περιόδους.

Δεν είμαστε κατά του μετανάστη, αλλά κατά αυτών που προκαλούν την μετανάστευση και την χρησιμοποιούν για δικά τους συμφέροντα.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Δήμος μας σε τόπο εγκλωβισμού, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ούτε ανοιχτά, ούτε κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Δεν πρέπει να συνεργήσουμε σε μια κατάσταση η οποία προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όχι μόνο των αλλοδαπών αλλά και την δική μας.
Διεκδικούμε άσυλο, προστασία, ελεύθερη μετακίνηση στον τόπο που επιθυμούν, στέγαση με αξιοπρεπείς συνθήκες, διαμονή στις γειτονιές μας. Να πάνε τα παιδιά τους σχολείο, να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να απαιτηθεί αναβάθμιση των σχολείων και των Νοσοκομείων.
Σαν ελάχιστη ενέργεια υπερψηφίζω το ψήφισμα που προτείνει η παράταξή μας.

Δημήτρης Μπάκας
Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...