Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΝΤ ΓΟΥΩΡΘ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ευλογία και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας όντας είναι από τα πιο, όχι μόνο θρησκευτικών γεγονότων της Ελληνικής παραδόσεως αλλά επίσης από των πιο συγκινητικών.
Εδώ τουλάχιστον στο Δήμο Δελφών συνηθίζουν οι διάφοροι φορείς (οι σύλλογοι, οι όμιλοι κτλ.) να κόβουν τις πίτες τους μόλις μπει το νέο έτος, και μάλιστα συνεχίζεται μέχρι μπορεί αρχές Μαρτίου της οποιαδήποτε χρονιάς. Και αυτό, σχεδόν αποκλειστικά, είτε το Σάββατο είτε την Κυριακή.
Σε αυτό το σύντομο άρθρο θα ήθελα να παρουσιάσω, με την αγάπη σας, μία πρόταση πάνω το θέμα της ημέρας της Βασιλόπιτας. Συγκεκριμένα, ίσως έχουμε φτάσει στο σημείο που πρέπει να αναθεωρήσουμε τις σκέψεις μας. Δηλαδή, έως τώρα οι πίτες κόβονται τα Σαββατοκύριακα με αποτέλεσμα η μια κοπή της πίτας να πέφτει πάνω την άλλη.

Την προηγούμενη Κυριακή είχα την τιμή να κουβεντιάσω το θέμα αυτό με τον Βουλευτή Φωκίδος τον κύριο Ιωάννη Μπούγα. Και τον ευχαριστώ εδώ για τον χρόνο του. Ο κύριος Μπούγας μου είπε ότι καλό θα ήταν μερικές πίτες να κόβονται την Παρασκευή, για παράδειγμα. Συμφωνώ μαζί του. Επίσης, και κατ' επέκταση, πιστεύω ότι άλλες καθημερινές μέρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το ίδιο σκοπό.
Η αλήθεια είναι ότι όλα είναι μία συνήθεια. Νομίζω με καλή διάθεση θα μπορέσουμε να ορίζουμε να κόβουμε τις Βασιλόπιτες σε άλλες μέρες εκτός το Σαββατοκύριακο.
ΤΖΩΝ ΤΑΟΥΝΣΕΝΤ ΓΟΥΩΡΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...