Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς και το πρόγραμμα Non Dom της ΝΔ!

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς (όχι δεν είναι αστείο).
Και όπως διατείνονται οι ιθύνοντες του ΟΗΕ, η διαφθορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα πάρα πολλών χωρών μεταξύ αυτών και της χώρας μας.
Τον ΟΗΕ έπεισε ώστε να υιοθετηθεί η Συνθήκη κατά της Διαφθοράς, το 2003, η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», η οποία εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Διαπιστώνει δε επιδείνωση του φαινομένου και ζητεί από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλουν προσπάθεια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, διότι όπως μας ενημερώνουν, κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.


Η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζοντας ότι η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά και όλα τα ωραία που μας αράδιασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, και θέλοντας να τα αλλάξει όλα αυτά πέρασε μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο και το πρόγραμμα NOM DOM το οποίο προβλέπει ειδική μεταχείριση για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα «non-dom» απευθύνεται σε ανθρώπους με πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσία, σε όλο τον κόσμο.

Για να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, χρειάζεται:

  • – Εφάπαξ πληρωμή φόρου 100.000 ευρώ, ανεξαρτήτως περιουσίας και εισοδημάτων
  • – Επένδυση 500.000 ευρώ (εντός τριών ετών) στην ελληνική οικονομία
Εφόσον καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις, μπορούν να γίνουν «φορολογικοί κάτοικοι» Ελλάδας,
  • – χωρίς να φορολογούνται για τα παγκόσμια εισοδήματά τους/ την περιουσία τους
  • – δεν θα έχουν υποχρέωση ελάχιστης παραμονής στην χώρα
  • – θα μπορούν να διατηρούν το καθεστώς αυτό έως 15 χρόνια.
Ευρώπη: «Καλλιστεία» κρατών για τα μάτια των πλουσίων
Το πρόγραμμα «non-dom» δεν είναι κάτι νέο για την Ευρώπη. Αντιθέτως είναι παλιά ιδέα, που έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο του 19ου αιώνα. Ενώ στην συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο και πιο πρόσφατα από την Ιταλία. Παρόμοιο πρόγραμμα λειτουργεί και στην Πορτογαλία, στην περίπτωση όμως αυτή αφορά, κυρίως, στην προσέλκυση συνταξιούχων από χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες ιστοσελίδες από νομικές, κυρίως, εταιρείες, υπόσχονται «παράθυρο στην φοροαποφυγή».
Απευθύνονται σε αυτό που αποκαλείται «μεσαία τάξη των πλούσιων». Υπόσχονται εύκολους τρόπους, ώστε να επωφεληθεί κανείς από περιοχές με χαμηλή φορολογία και έτσι να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά από φορολογία.

«Η μία χώρα κλέβει από την άλλη»
Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη πηγή δημοσίων εσόδων είναι η φορολογία εισοδήματος, η οποία ανέρχεται στο 22% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, όταν οι εταιρικοί φόροι αποδίδουν μόλις 7%. Και είναι γνωστό ότι όταν αυτά τα έσοδα μειώνονται, κινδυνεύουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Οι επικριτές αυτών των προγραμμάτων υποστηρίζουν ότι έτσι καταστρατηγείται η φορολογική δικαιοσύνη και ευνοούνται οι πολύ πλούσιοι, κυρίως εις βάρος της μεσαίας τάξης.
Το κόμμα των Πρασίνων του ευρωκοινοβουλίου δημοσίευσε πρόσφατα μελέτη, όπου καταγράφεται ότι, ήδη, 160.000 φορολογούμενοι αξιοποιούν τέτοια προγράμματα για να μειώσουν τη φορολογία τους. Από αυτούς, οι 50.000 βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί μία σειρά σκανδάλων με πρωταγωνιστές εκατομμυριούχους μάνατζερ και δισεκατομμυριούχους κληρονόμους έχουν δείξει ότι στο πρόγραμμα γίνεται κατάχρηση υπέρ των προνομιούχων.
«Βλέπουμε ότι τα φορολογικά κίνητρα για εύπορους πολίτες πολλαπλασιάζονται. Ουσιαστικά, μία χώρα κλέβει φορολογικό εισόδημα από μία άλλη» δήλωσε στο euronews ο υπεύθυνος για θέματα φορολογίας του κόμματος των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ.
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα, η μεσαία τάξη θα πληρώνει περισσότερο για το εισόδημά της από ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη. Έτσι δημιουργείται μία δομική ανισότητα στο φορολογικό σύστημα και η Ευρώπη πρέπει να λάβει μέτρα για αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους και ότι οι πλούσιοι θα πληρώνουν παραπάνω και όχι λιγότερο.»

Και ζήσαν οι πλούσιοι καλά και οι πλουσιότεροι καλύτερα.!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...