Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Μετά το Κοινωνικό Μέρισμα οριστικά τέλος και η 13η σύνταξη!!!

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ
Ευρωεκλογές 2019: Το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ.
Εκλογές 2019: Το 45,2% των συνταξιούχων ψήφισε ΝΔ.
Φαίνεται ότι ενοχλήθηκαν τα μάλα από την (μόνιμη) σύνταξη που πήραν ως δώρο πριν το Πάσχα και έδειξαν την ενόχλησή τους προς τον Τσίπρα ψηφίζοντας "δαγκωτό" ΝΔ.
Να δω τώρα που η ΝΔ τους κόβει "το φιλοδώρημα" που μοίραζε ο Τσίπρας ως Κοινωνικό Μέρισμα και το ερχόμενο Πάσχα δεν θα τους δώσει τον "προεκλογικό μπουναμά", την 13η σύνταξη, τι θα κάνουν; Τι θα κάνουν τότε που το μόνο πράγμα που σίγουρα θα πάρουν από αυτή την κυβέρνηση για να κάνουν Πάσχα, θα είναι από ένα ζευγάρι μέζεα του στεατοπυγικού μας υποσυστήματος, που λέει και ο Ζουράρης.  Τότε τι θα λένε, που δεν θα δικαιούνται ούτε καν να ομιλούν;;;


ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΙΑΡΗΔΕΣ
Η 13η σύνταξη νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2019 για να είναι μόνιμη και να καταβάλλεται κάθε μήνα Μάιο. Καταβλήθηκε σε περισσότερους από 2.500.000 δικαιούχους οι οποίοι ήταν συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Η βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ήταν το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε Μάιο του έτους χορήγησής της, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους. Δηλαδή όσοι λάμβαναν δύο συντάξεις, θα λάβουν διπλή 13η σύνταξη.
Τα ποσά τα οποία δικαιούταν ένας συνταξιούχος ήταν ανάλογα με το ύψος του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει, με την ακόλουθη αναλογία:
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ έλαβαν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ έλαβαν το 70% της σύνταξής τους.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ έλαβαν το 50% της σύνταξής τους.
  • Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ έλαβαν το 30% της σύνταξής τους.
ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Καταργείται με νόμο η 13η σύνταξη και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στους συνταξιούχους, ενώ την ίδια τύχη θα έχει και το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο φέτος, θα χορηγηθεί σε ελάχιστους δικαιούχους.
Αποκαλυπτικός είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάλης ο οποίος το ξεκαθαρίζει  με συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Ερωτώμενος σχετικά με την τύχη της 13ης σύνταξης και ειδικότερα εάν θα επαναληφθεί η καταβολή της και το 2020 όπως έγινε το 2019, απάντησε ότι το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ , που κόστισε η 13η σύνταξη «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν». Σε κάθε περίπτωση, όμως, το 2020, 13η σύνταξη όπως δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει.

Όπως έχει αποκαλύψει και παλαιότερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ποσό που διατέθηκε τον Μάιο του 2019 για την καταβολή της 13ης σύνταξης θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για να καλυφθούν άλλες ανάγκες. Και εννοεί την κάλυψη των αναδρομικών των συνταξιούχων, που πρέπει να αποδοθούν με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το υπόλοιπο ποσό θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις.
Στην ουσία πρόκειται για το άλλοθι της κατάργησης της 13ης σύνταξης, την οποία θα πρέπει να ξεχάσουν οι συνταξιούχοι.
ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΑΓΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...