Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Αγία Ευθυμία: Η παρουσίαση του βιβλίου του Ευθύμιου Ν. Ποντίκη «Αγιαθυμιώτικα Ευθυμογραφήματα» Σάββατο 10/8/2019 8.30μμ

Η τοπική κοινότητα Αγίας Ευθυμίας μαζί με τον σύλλογο Αγιοευθυμιωτών, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων "Σκαρίμπεια 2019" το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019, στον Προαύλιο χώρο του Ιερού ναού του  Αγίου Ευθυμίου, μετά τον Εσπερινό και την απονομή του βραβείου "Επαμεινώνδας Ρουμάνης", θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του εκλεκτού συμπολίτη μας Ευθυμίου Νικ. Ποντίκη με τίτλο «Αγιαθυμιώτικα Ευθυμογραφήματα».

Δυο λόγια για το βιβλίο.
Το βιβλίο είναι μια καταγραφή διηγήσεων (από το 1939 έως τις μέρες μας) με την μορφή του ευθυμογραφήματος, (γίνεται για πρώτη φορά) που αναφέρονται στα ήθη και τα έθιμα του χωριού του συγγραφέως, σε ιστορίες ανθρώπων που δεν είναι πια κοντά μας και φυσικά σε κάποιες προσωπικές του εμπειρίες. Μικρές ιστορίες της καθημερινότητας δηλ.,όπως τις έζησε ο ίδιος ο συγγραφέας ή όπως του έχουν μεταφερθεί από άλλους, με σκοπό να μην λησμονηθούν.
Μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης θα δει τις παραδόσεις τα ήθη και τα έθιμα της εποχής, τις συνήθειες και τους κώδικες επικοινωνίας των κατοίκων της Αγίας Ευθυμίας εκείνα τα χρόνια. Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα που μας αφηγείται ο "μπάρμπα Θύμιος", στην κουβέντα που κάναμε στην αυλή του σπιτιού του, σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν για να μοιράσουν τα λιβάδια οι τσοπάνιδες. Και επειδή ως φαίνεται το κοινό μέτρο δεν ήταν γνωστό εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούσαν την "αδρασκελιά" (το άνοιγμα των ποδιών) για να μετρήσουν τα λιβάδια τους. Αυτό και πολλά ακόμη παραδείγματα, όπως ήταν ο τρόπος που γίνονταν οι γάμοι,  τα βαφτίσια, τα λαϊκά δικαστήρια κλπ., κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία γραμμή του βιβλίου.

Εκείνο όμως που εγώ κατέγραψα και θεωρώ ότι αποτελεί και το βασικό κίνητρο για την καταγραφή αυτού του βιβλίου είναι η τεράστια αγάπη του συγγραφέα, του μπάρμπα Θύμιου, για το χωριό του και τους συγχωριανούς του. Κάτι που φαίνεται ευθύς εξ αρχής από τις γραμμές  του προλόγου στο σημείο που ο ίδιος αναφέρει ότι:
"Όταν φεύγω η καρδιά μου είναι βαριά. Κουβαλάω μαζί μου κάθε φορά εκείνο τον τόπο, με τα σπίτια, τους ανθρώπους του και τους καημούς τους. Και σαν περνάει λίγος καιρός το αναζητάω. Να μυρίσω τον αγέρα του, να ξαναπερπατήσω στο χώμα του. Σαν προσκύνημα και σαν τρισάγιο που χρωστάω στους γονιούς μου και στη γη που με γέννησε. Γιατί οι ρίζες μας είναι το οξυγόνο της ζωής μας. Το λέω στα παιδιά και στα εγγόνια μου πως ο άνθρωπος δίχως τις ρίζες του δεν υπάρχει."

Το βιβλίο θα προλογίσουν ο φιλόλογος και συγγραφέας Δημ. Παλούκης, η ποιήτρια και κριτικός λογοτεχνίας Μαρία Σκουρολιάκου, η φιλόλογος και γλωσσολόγος Μαρία Ράπτη, την εκδήλωση θα χαιρετήσει η εκδότρια Ελένη Πάτση και κείμενα θα διαβάσει η Κοινωνιολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Ζούμπα.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...