Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ οι συκοφάντες πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι – παπαγαλάκια

Λίγα λόγια για τη ΔΕΗ, μπας και καταλάβετε τι συμβαίνει.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει 3 προβλήματα, τα οποία είναι μεν σοβαρά, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις συκοφαντίες του υπουργού και των δημοσιογράφων.


Κατά σειράν λοιπόν τα προβλήματα:

  • 1. Παλιές μονάδες παραγωγής, με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ρύπων. Αυτό θα αντιμετωπιστεί σημαντικά με την ενεργοποίηση της “Πτολεμαΐδα 5” το 2021 που θα αντικαταστήσει τις πολύ παλιές μονάδες.
  • 2. Η σχεδόν μονοπωλιακή θέση της στην αγορά (90%) που ενοχλεί την ΕΕ. Είναι δέσμευση της χώρας αυτό το ποσοστό να υποχωρήσει στα επίπεδα του 50% για να ανοίξει ο ανταγωνισμός.
  • 3. Τα υπέρογκα ανείσπρακτα χρέη ιδιωτών προς αυτή. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα χρέη των αδυνάμων, όσο και πολύ ισχυρών. πχ μόνο η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ χρωστά στη ΔΕΗ 31εκ €. Σε αυτά προσθέστε και τις ρευματοκλοπές και το νούμερο γίνεται εξωφρενικό. 
Πως αντιμετωπίζονται λοιπόν αυτά τα προβλήματα;
Κατά σειράν:


Το (1) είναι θέμα αναμονής. Η κατασκευή της “Πτολεμαΐδα 5” είναι εντός χρονοδιαγράμματος, αρχές του 2021 θα δουλέψει – εκτός απροόπτου – μέσα στο 2021/22 οι παλιές μονάδες θα κλείσουν.

Το (2) είναι λίγο πιο σύνθετο. Ο Σύριζα συμφώνησε με την ΕΕ τις ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας για χονδρική) με σκοπό να δώσει φτηνά ρεύμα στους ανταγωνιστές για να προσελκύσουν πελάτες της, χωρίς αυτοί να τα καταφέρουν (για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης)
Παράλληλα εδώ και 2 χρόνια η ΔΕΗ προσπαθεί μέσω διαγωνισμού να παραχωρήσει το 100% των μονάδων Μελίτη & Μεγαλόπολη σε ιδιώτες, ώστε να λήξει το θέμα μονοπωλίου στην παραγωγή. Σημείωση: προς το παρόν είναι οι πιο σύγχρονες μονάδες της (μέχρι την ενεργοποίηση της Πτολ/δας 5).
Παραδόξως, ο 1ος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος καθώς η μόνη προσφορά που κατατέθηκε για τη Μελίτη ήταν απαράδεκτη οικονομικά.
Ο 2ος διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, συμμετέχουν αρκετά σχήματα αλλά “διαδόσεις στον τύπο” αναπαράγουν πολλές γκρίνιες τύπου “δεν αξίζει” κλπ
Για να καταλάβετε τα ποσά φανταστείτε πως τη Μελίτη ο ανεξάρτητος εκτιμητής την υπολόγιζε σε αξία γύρω στα €150εκ ενώ ο επιχειρηματίας κατέθεσε προσφορά για €25εκ .
Σημείωση από κακιές γλώσσες: Αν υπάρχει η προσδοκία αγοράς ολόκληρης της ΔΕΗ έναντι εξευτελιστικού κόστους πχ όσο μία παλιά μονάδα της, γιατί να αγοράσεις τη μονάδα και να μην περιμένεις να την πάρεις όλη πακέτο σε αντίστοιχο κόστος;

Και πάμε στο (3): η είσπραξη από τη ΔΕΗ αυτών που της χρωστάνε ιδιώτες. Υπάρχει εδώ και χρόνια μία τέτοια πολιτική η οποία όμως είναι υπερβολικά λάιτ.
Θες ότι ανάμεσα στους αδύναμους που δεν μπορούν να πληρώσουν βρίσκονται και λαμόγια, θες η ΛΑΡΚΟ, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και άλλες θες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε τη γνωστή ατολμία του για να μην κατηγορηθεί ότι κόβει το ρεύμα του κοσμάκη ή των επιχειρήσεων που δουλεύει ο κοσμάκης, η είσπραξη αυτών των οφειλών έχει μείνει αρκετά πίσω, παρά τις προσπάθειες σχετικά προνομιακών διακανονισμών για την είσπραξή τους.
Η ουσία είναι όμως, ότι τα χρέη υπάρχουν και όποιος θέλει να σώσει την επιχείρηση μπορεί να προσπαθήσει να τα εισπράξει. Αυτό το ποσό βρίσκεται στα επίπεδα των 2.5 δις € (συμπ. των ρυθμίσεων). Φανταστείτε πως το συνολικό χρέος της βρίσκεται στα 3.7 δις. εκ των οποίων 1.4 δις κοστίζει η κατασκευή της Πτολεμαΐδα 5. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται είναι χοντροειδείς παπαριές.

Για λεπτομέρειες, όσοι ξέρουν να διαβάσουν, τα λέει όμορφα εδώ:
ΔΕΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018

ΠΗΓΗ  Slartibfast42

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...