Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΙΤΕΑ: Αυξάνονται τα κρούσματα νεκρών χελωνών και δελφινιών στην περιοχή μας

  • «Περαστικοί είδαν το κουφάρι της χελώνας να επιπλέει και ειδοποίησαν το Λιμενικό. Τα αίτια του θανάτου της δεν έγιναν γνωστά, προκαλεί ωστόσο ερωτηματικά το πώς η χελώνα βρέθηκε τόσο κοντά στην ακτή…» 
Κάπως έτσι αρχίζουν συνήθως τα ρεπορτάζ εφημερίδων και περιοδικών, κάθε φορά που εντοπίζεται νεκρή μια θαλάσσια χελώνα, ενώ συνοδεύονται από φωτογραφίες με σπασμένα καβούκια και πνιγμένα ζώα από πλαστικά ή αγκίστρια ψαράδων.
Σήμερα, με λύπη μας πληροφόρησε φίλη της ιστοσελίδας μας, ότι βρέθηκε και νεκρό δελφίνι στην περιοχή μας. Πρόκειται, δυστυχώς, για το έκτο κατά σειρά κρούσμα το τελευταίο διάστημα. Έχουν προηγηθεί οι θάνατοι 5 θαλάσσιων χελωνών.
Το φαινόμενο είναι πράγματι ανησυχητικό διότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει
αυξητικές τάσεις. Εκτιμάται μάλιστα πως ο αριθμός των χελωνών που βρίσκονται κάθε χρόνο νεκρές φτάνει τις 600.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι υπό προστασία σε όλο τον κόσμο, ενώ από τα 7 διαφορετικά είδη μόλις τα 3 απαντώνται στη Μεσόγειο και από αυτά μόνο η καρέτα-καρέτα ωοτοκεί στην Ελλάδα.

Τι κανεις αν βρεις:

Φωλιά:
1. Μη σκάψεις τη φωλιά.
2. Αν κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή τροχοφόρων τότε περίφραξε την φωλιά με πασαλάκια τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ένωσε τα με σκοινί.
3. Απομάκρυνε τριγύρω εμπόδια (πέτρες, σκουπίδια, κλαδιά) που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια να φτάσουν στη θάλασσα
4. Αν βρίσκεται κάτω από σκιά π.χ. ομπρέλας, προσπάθησε να απομακρύνεις το αντικείμενο.

Χελωνάκι (νεοσσός):
1. Μην το ακουμπήσεις και μην το μεταφέρεις στη θάλασσα. Παρατήρησέ το από απόσταση.
2. Ίσιωσε την άμμο και απομάκρυνε εμπόδια που βρίσκονται στην πορεία του προς τη θάλασσα.
3. Αν πάρεις φωτογραφία, μη χρησιμοποιείς φλας.

Νεκρή θαλάσσια χελώνα:
1. Αν η θαλάσσια χελώνα είναι νεκρή, μετέφερε τη στη στεριά και ειδοποίησε το λιμεναρχείο που είναι αρμόδιο σε αυτές τις περιπτώσεις.
2. Προσοχή! Είναι πιθανό η χελώνα να φαίνεται νεκρή ενώ στην πραγματικότητα να βρίσκεται σε λήθαργο, που είναι σύνηθες τους κρύους μήνες και όταν ξαφνικά συναντήσει πολύ κρύα νερά.
3. Για να διαπιστωθεί ο θάνατος και το αίτιο, πρέπει να κληθεί νομοκτηνίατρος. Αν δεν υπάρχει, κάλεσε άλλο κτηνίατρο και το λιμεναρχείο.
4. Αν υπάρχει η δυνατότητα, πάρε φωτογραφίες της χελώνας και των τραυμάτων της αν είναι εμφανή.
5. Έλεγξε τα πτερύγια για τυχόν ταυτότητες αναγνώρισης.
6. Η υγειονομική ταφή του ζώου είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκβρασμένη ή τραυματισμένη χελώνα:
1. Ελέγξτε από απόσταση αν το ζώο κινείται. Για μια χελώνα, μπορεί να είναι φυσιολογικό να βρίσκεται στην ακτή για να γεννήσει τα αυγά της.
2. Αν είναι τραυματισμένη, σηκώνοντάς την από το καβούκι (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι), μετέφερε τη χελώνα σε ασφαλές και προφυλαγμένο σημείο, μακριά από κόσμο και θόρυβο. Αν έχει μεγάλο μέγεθος θα χρειαστούν δύο άτομα. Αφήστε την προσεκτικά στο έδαφος προσέχοντας να μην διπλωθούν τα πτερύγια. Βασική προτεραιότητα είναι η αποφυγή πρόκλησης άγχους στο ζώο, αποφύγετε τους δυνατούς ήχους, περιττές μετακινήσεις ή εξετάσεις του ζώου καθώς και την παρουσία πολλών ατόμων γύρω του.
3. Τους ζεστούς μήνες σκέπασε το ζώο με ένα βρεγμένο πανί για να το διατηρήσεις υγρό και να μην αφυδατωθεί. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς.
4. Μην επιχειρήσεις να τη βάλεις στο νερό όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, μπορεί να πνίγει.
5. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, αφαίρεσέ τα πολύ προσεκτικά. Αν εξέχει αγκίστρι ή πετονιά από το στόμα ή την ουρά μην τα τραβήξεις! Μπορεί να το τραυματίσεις περισσότερο.
6. Έλεγξε τα πτερύγια για τυχόν ταυτότητες αναγνώρισης.
7. Ειδοποίησε το τοπικό λιμεναρχείο.
8. Κάλεσε το Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στο 210 8944444.
9. Εάν βρίσκεστε σε άλλη χώρα επικοινωνήστε με το πλησιέστερο Κέντρο Διάσωσης. Δείτε στο χάρτη την τοποθεσία και τα στοιχεία επικοινωνίας των Μεσογειακών Κέντρων για Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών.


Περισσότερες πληροφορίες στο: www.medasset.org/el/our-projects/sea-turtle-rescue-map

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...