Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Της πλαστικής σα-κούλας το ...κάγκελο

Ως γνωστόν από 1-1-2018 οι καταναλωτές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το περιβαλλοντικό τέλος ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς σε μια προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά τη χρήση της, καθώς πρόκειται για αντικείμενο το οποίο επιβαρύνει σοβαρά τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Από την επιβολή αυτό του τέλους σύμφωνα και με τη νομοθεσία, εξαιρούνται :
  • - Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)
  • - Οι σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.
  • - Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
Φαίνεται ότι αυτές οι πλαστικές σακούλες είναι ...λιγότερο επιβλαβής και δεν επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Από την πλευρά του ο σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος μας ενημερώνει ότι ο ορθώς οικολογικά ευαισθητοποιημένος πλην πλημμελώς ενημερωμένος καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι:
  • - Η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται με τη σωστή ενημέρωση και παιδεία για την ορθολογικά ευαισθητοποιημένη μέριμνα διαχείρισης όλων ανεξαιρέτως των υλικών συσκευασίας μετά την χρήση τους και όχι με την στοχευμένη αποκλειστικά επιλεκτική δαιμονοποίηση ενός κατ’ εξοχή ανακυκλώσιμου υλικού.
  • - Οι Ελληνικές βιοτεχνίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς είναι ήδη εναρμονισμένες με την νέα νομοθεσία και παράγουν όλα τα είδη των προαναφερθεισών πλαστικών σακουλών από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.
Και το ερώτημα που προκύπτει απολύτως φυσιολογικά είναι το εξής:
Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω και μιας και οι βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στο Περιβαλλοντολογικό Τέλος, γιατί δεν υποχρεώνονται με νόμο τα supermarkets να προμηθεύονται βιοδιασπώμενες σακούλες αναλαμβάνοντας αυτά το κόστος. Αντ΄αυτού νομοθετείται η συνέχιση της πώλησης της συμβατικής - επιβαρυντικής προς το περιβάλλον - πλαστικής σακούλας και το κόστος το αναλαμβάνει ο πελάτης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...