Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Περί αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Τί κάνουν οι Αρχές!

Όλοι πλέον είναι ενήμεροι για το τι αναφέρει ο τελευταίος αντικαπνιστικός νόμος και όσοι δεν... ευκαιρία να ενημερωθούν(*). Τον Μάρτιο του 2017 ο υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός, εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία προβλέπεται η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, τόσο στους δημόσιους χώρους (νοσοκομεία, ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.), όσο και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κτλ).
Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία, οι αρμόδιες αρχές (αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοτική αστυνομία, λιμενικό σώμα, Αστυνομία), είναι υποχρεωμένες να διενεργούν τακτικές (ανά μήνα ή δίμηνο) και έκτακτες επιθεωρήσεις για την τήρηση της νομιμότητας, όπως και για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης των παραβατών.
Τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις με αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και την διαπίστωση παραβάσεων και να τις αποστέλλουν στο αρμόδιο Τμήμα Παραγόντων Κινδύνου, Κοινωνικών Παραγόντων για την Υγεία και Εξαρτήσεων της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, καθώς και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στην αρμόδια υπηρεσία Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ώστε να ελέγχονται τυχόν επαναλαμβανόμενες παραβάσεις χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να προβαίνει η υπηρεσία σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, θα πρέπει να επιβάλλον
    • Στους πολίτες που καπνίζουν καθώς και στους υπεύθυνους-ιδιοκτήτες των χώρων-καταστημάτων όπου διαπιστώνονται οι παραβάσεις του καπνίσματος (λόγω ανοχής/μη αποτροπής).
    • Στους υπεύθυνους-ιδιοκτήτες των χώρων–καταστημάτων που δεν λαμβάνουν μέτρα αποτροπής του καπνίσματος (λ.χ. μη ανάρτηση σήματος απαγόρευσης σε εμφανή σημεία των χώρων ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, ύπαρξη σταχτοδοχείων κτλ)
    • Στους υπαλλήλους και προϊσταμένους των υπηρεσιών (Δημοσίου, Τραπεζών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας κτλ) όπου διαπιστώνονται παραβάσεις
    • Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαθέτοντας παράνομα προς πώληση στην επιχείρησή του προϊόντα καπνού.
    • Σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο παραβαίνει τη νομοθεσία διαφημίζοντας ή προωθώντας προϊόντα καπνού.
    Το τι από τα παραπάνω γίνεται ή δεν γίνεται στην πόλη μας, δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια για να το αντιληφθεί κάποιος. Μιά βόλτα για έναν καφέ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλιακής ζώνης της Ιτέας αρκεί για να διαπιστώσει το χάλι που επικρατεί.

    (*) 1. Εγκύκλιο για το κάπνισμα
    2. Ο περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμος του 2017 (Ν. 24(I)/2017) Ε.Ε., Παρ.Ι(I), Αρ.4592, 13/3/2017

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...