Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Περί καπνίσματος και αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Γράφει ο petrosdiverΕίναι γνωστό ότι το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, παραβιάζει το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή, όπως αυτό ορίζεται από τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς συμβάσεις (που έχουμε υπογράψει ως χώρα) για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όπως επίσης είναι γνωστή και η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας (ως προς το κάπνισμα), που κάποιοι αποδίδουν στο έλλειμμα ενημέρωσης και κάποιοι άλλοι στην αδιαφορία των καπνιστών για τους μη καπνιστές, στην ανοχή της κοινωνίας απέναντι στον καπνιστή – παραβάτη και στους χαλαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Σ' αυτό το τελευταίο θα ήθελα να σταθώ λίγο, διότι το τελευταίο ειδικά διάστημα έχουν πληθύνει οι καταγγελίες και τα παράπονα συμπολιτών μας για την κατάσταση που επικρατεί στα καφέ-μπαρ και γενικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας αναφορικά με το κάπνισμα. Σχετικές είναι και οι αναφορές για την "αμέλεια" από πλευράς καταστηματαρχών ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Για τον λόγο αυτό το petrosdiver σας ενημερώνει για το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και που μπορείτε να απευθυνθείτε για τυχόν παράπονα και καταγγελίες.
Η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τον Μάρτιο του 2014, με έγγραφο που είχε αποστείλει προς τους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας, ζητούσε την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και τους παρακαλούσε να δώσουν τις δέουσες οδηγίες στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών των περιφερειών τους και αυτοί στις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές της περιφέρειάς τους.
Στο έγγραφό της αυτό, η κ. Κουτζαμάνη υπενθύμιζε, ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση καπνού απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων κ.ά.
Ειδικότερα η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας («εξαιρουμένων» των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού), σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον).
Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Τέλος, η κ. Κουτζαμάνη στην εγκύκλιο της αναφέρει τις αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης τους καπνίσματος και την επιβολή κυρώσεων.
Οι αρχές αυτές είναι:

  • 1) οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) β΄ βαθμού,
  • 2) η Δημοτική Αστυνομία,
  • 3) οι υπάλληλοι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης ΕΟΤ του υπουργείου Πολιτισμού,
  • 4) οι επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας,
  • 5) ο τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας,
  • 6) οι γιατροί και οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ,
  • 7) οι επόπτες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας και
  • 8) οι λιμενικές αρχές.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...