Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Οι «κουκουλοφόροι του πληκτρολογίου»

Γράφει ο Βέργος Πέτρος
"… Οι «κουκουλοφόροι του πληκτρολογίου» είναι η χειρότερη μάστιγα του διαδικτύου… Είναι ένα αισχρό είδος υπανθρώπων με τεράστια προβλήματα στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Με απίστευτα κόμπλεξ, μικρότητες και καταναγκασμούς, που προσπαθούν, πίσω από ένα πληκτρολόγιο, να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη οργή και κακία τους, να «ξεράσουν τον οχετό» που έχουν μέσα τους κατά πάντων. Βρίζουν, χυδαιολογούν, απειλούν, συκοφαντούν…" Το παραπάνω είναι ένα μικρό απόσπασμα από κείμενο (στο policeonline) του κ. Νικόλαου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου ε.α. της Ελλ. Αστυνομίας, Επίτιμου Προϊσταμένου Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ. και Πτυχιούχου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ο πρώην αξιωματικός της ΕΛΛΑΣ αποτυπώνει ακριβώς την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, που κυριαρχούνται από μίσος. Και είναι γνωστή η μεγάλη δύναμη του μίσους που μπορεί για κάποιους που επενδύουν σ’ αυτό, που τρέφονται από αυτό, να αποτελέσει κινητήριο δύναμη, ακόμη κι αυτοσκοπό.

Έχει αποδειχθεί ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει στόχος αυτών των ανθρώπων. Αν και οι ίδιοι φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους ανθρώπους που ένεκα θέσης, επαγγέλματος ή ενασχόλησης εκτίθενται δημόσια και οι οποίοι υφίστανται συχνά πυκνά τέτοιες ατομικές ή οργανωμένες επιθέσεις, καμιά φορά «ζωντανά» σε δημόσιους χώρους, αλλά κυρίως μέσω Διαδικτύου.
Μια κατηγορία που αποτελεί κόκκινο πανί για τους «κουκουλοφόρους του πληκτρολογίου» είναι και οι κάθε λογής και φάσματος Ενεργοί πολίτες.
Πολίτες δηλ. υπεύθυνοι, ενημερωμένοι, που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, που εκφράζουν την άποψή τους και το κυριότερο, συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Γιατί ενεργός πολίτης δεν είναι απλά ο κάτοικος της πόλης, είναι αυτός που συμμετέχει με τη θέλησή του στη ζωή της πόλης και συμβάλλει στην τόνωση των δημοκρατικών θεσμών. Άλλωστε, δημοκρατία σημαίνει πολλή Ιστορία, λίγο δόγμα, αλλά πάνω απ’ όλα είναι τρόπος ύπαρξης.
Αυτοί οι πολίτες είναι που θυμίζουν στους «κουκουλοφόρους του πληκτρολογίου» την ανυπαρξία τους, την παντελή απουσία τους από το κοινωνικό γίγνεσθαι και το πόσο άχρηστοι είναι, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τα λόγια του πάντα επίκαιρου Θουκυδίδη, ο οποίος είχε πει ότι:
Εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά άχρηστο πολίτη (ουκ απράγμονα, αλλ’ αχρείον ).

Το καλύτερο πάντως, που έχει να κάνει κάποιος που θα βρεθεί απέναντι στα «πυρά» αυτών των τύπων είναι να εφαρμόσει την «συνταγή» που πριν πολλά χρόνια, κάποιος καλός φίλος έδωσε και σε μένα.
***Μείνε ψύχραιμος, νηφάλιος και μη χαλιέσαι. Κατά κανόνα πρόκειται για άτομα αποτυχημένα, μισαλλόδοξα, προβληματικά, για τα οποία ο θυμός και το μίσος αποτελούν τις μόνες δημιουργικές διεξόδους. Φθονούν σε σένα κάτι που ουσιαστικά θα ήθελαν να έχουν ή να είναι οι ίδιοι. Άρα για κάποιο λόγο φαίνεσαι, ξεχωρίζεις, «ενοχλείς» κι αυτό είναι φυσικά υπέρ σου. Με τον αδιάφορο, βλέπεις, κανείς δεν ασχολείται. Μην πέφτεις στο επίπεδό τους ανταλλάζοντας κατηγορίες και βρισιές, γιατί αυτό ακριβώς επιδιώκουν: «Να σε φέρουν στα μέτρα τους». Μην επιχειρηματολογείς καν, χαμένος κόπος και χρόνος - δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν, μόνο να σε «κράξουν», να σε μειώσουν, να σε λοιδορήσουν γιατί μόνο έτσι θα «νιώσουν». Αδιαφόρησε πλήρως και θα τους τρελάνεις!
Γιατί αυτοί είναι το «αποτέλεσμα μια φασίζουσας κοινωνίας». Μελέτη της Journal of Personality and Social Psychology δείχνει, εξάλλου, ότι τέτοια άτομα τείνουν να μισούν ακόμα περισσότερο άτομα, καταστάσεις κι επιτεύγματα που αγνοούν πλήρως. Δεν πειράζει. Ξιδάκι, block, delete και ψυχρή αδιαφορία απέναντί τους τόσο στο Ίντερνετ όσο και στην πραγματική ζωή, που συνεχίζει να τρέχει, αδιάφορη για την ανθρώπινη μικρότητα και κακεντρέχεια. ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...