Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η λύση για να μην κλείσει το Νοσοκομείο Λαμίας που έδωσε το Υπουργείο για την κάλυψη των εφημεριών ίσως ενεργοποιήσει και κάποιους στην Φωκίδα.

Την 29 – 2 – 2016, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φθιώτιδας, Απόστολος Δ. Καραναστάσης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τα προβλήματα του Γ.Ν. Λαμίας και ιδιαίτερα την έλλειψη διοίκησης και την οριακή κατάσταση λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής από την αδυναμία κάλυψης των εφημεριών της Παιδιατρικής κλινικής. Η συζήτηση της ερώτησης έγινε χθες, 21 – 3 – 2016.
«Σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται χωρίς διοίκηση, με ανεπαρκείς πιστώσεις και ελάχιστο προσωπικό. Ενδεικτικά σας αναφέρω, κύριε Υπουργέ, ότι το οργανόγραμμά του προέβλεπε εκατόν σαράντα τρεις οργανικές θέσεις ιατρών. Σήμερα καλύπτονται μόλις οι εβδομήντα μία, δηλαδή το 50%», υπογράμμισε ο κ. Καραναστάσης.
«Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι, όπως και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας. Επειδή, όμως, το θέμα της δημόσιας υγείας είναι ξεχωριστό και επειδή η Κυβέρνησή μας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, κάνω έκκληση, μεταφέροντας και την αγωνία του φθιωτικού λαού και αναγνωρίζοντας φυσικά τη βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, να μην γίνετε εσείς το άλλοθι των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στη σημερινή θλιβερή κατάσταση το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, αλλά και γενικότερα την υγεία στην Ελλάδα. Δεν πρέπει το Νοσοκομείο της Λαμίας να κλείσει» κατέληξε ο βουλευτής.
Ο κ. Καραναστάσης άφησε αιχμές κατά του βουλευτή Φθιώτιδας και πρώην Υπουργού της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος κατέθεσε μήνυση για την κατάσταση στο Νοσοκομείο που στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του το Νοσοκομείο κυριολεκτικά κατέρρευσε.
Επικριτικός ήταν ο βουλευτής και για τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που κατά την πρόσφατη επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Λαμίας για να καταγράψει κι αυτός το όψιμο ενδιαφέρον της παράταξής του για το ίδρυμα που, κατά κύριο λόγο, αυτή η παράταξη διέλυσε.
Επίσης, ο κ. Καραναστάσης μίλησε για ανεπάρκεια της 5η Διοικησης της ΥΠΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και θέλω να σας πω και κάτι, κύριε Υφυπουργέ. Κάποιοι που έχουν επιλεγεί για να στηρίξουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης στον κλάδο της υγείας πιθανότατα είναι ανεπαρκείς. Θεωρώ ότι ενίοτε τέτοια πρόσωπα θα πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθίστανται».
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε τα παρακάτω: Αναφορικά με το θέμα ορισμού Διοικητή, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά: Εχουμε πλήρη επίγνωση κ. Καραναστάση ότι το Νοσοκομείο σας είναι από αυτά που πέρυσι τον Γενάρη είναι χωρίς διοικητές. Η διαδικασία αρχίζει και προχωράει και μάλιστα το Νοσοκομείο σας, όπως και τρία-τέσσερα άλλα θα πάνε πιο μπροστά από τη σειρά τους, ακριβώς γιατί έχουν μείνει πολύ καιρό χωρίς διοίκηση.
Για το θέμα της χρηματοδότησης ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες, το Υπουργείο Υγείας δένει έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να μπορέσει να επέλθει ισορροπία στη λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομειων , γιατί το σύστημα ήταν και παραμένει ακόμα σ’ έναν βαθμό σε αστάθεια. «Καταρχήν, θα ξέρετε κι εσείς καλά ότι πέρσι στον προϋπολογισμό του 2015 ήταν εγκεκριμένα 7.396.134 ευρώ για χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Λαμίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις 31/12/2015 τα χρήματα που πραγματικά δόθηκαν για να καλυφθούν και οι ανάγκες παλαιότερων ετών. Με την αύξηση που έδωσε το Υπουργείο στο όριο δαπανών για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ειδικά για το Νοσοκομείο Λαμίας, ήταν, από 7.300.000, 11.268.723 ευρώ, τα οποία δόθηκαν στο Νοσοκομείο».
«Η αρχική πρόβλεψη του φετινού προϋπολογισμού για το 2016 -δώσαμε τόσα γιατί έπρεπε να καλυφθούν και κάποιες ανάγκες- είναι 3.000.000 ακριβώς πιο πάνω σε σχέση με την περσινή αρχική. Είναι 10.387.520 ευρώ . Ενισχύσαμε και το δικό σας Νοσοκομείο, όπως και όλα, με έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό από την κρατική επιχορήγηση, ακριβώς για να λυθούν ζητήματα λειτουργίας, εφοδιασμού κ.λπ».
Τέλος, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που έγιναν προγραμματίζονται μεταξύ των οποίων και παιδιάτρων οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν το διορισμό. Η λύση που πρότεινε στην απάντηση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης για να μη μένει κλειστή η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας, είναι να μπορούν να συμπληρώνουν τα κενά των εφημερίων με ιδιώτες Παιδίατρους οι οποίοι θα συνεργάζονται με το νοσοκομείο με καθεστώς έκδοσης Δελτίου Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από την 1η του μήνα έχει υπογραφεί αυτό, γιατί είχε περάσει μία διάταξη το καλοκαίρι -και καλώς πέρασε- ότι όταν έχεις επαναλαμβανόμενους διορισμούς που δεν αποδέχονται, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών για κάποιους από τις ειδικότητες που δεν αποδέχονται. Αυτό έχει υπογραφεί από το Υπουργείο από την 1η Μαρτίου και, απ’ ό,τι έμαθα κι εγώ, σήμερα αναρτήθηκε η διακήρυξη αυτή και έχουμε 21 Μαρτίου. Αυτός είναι, όμως, ο ρυθμός της ελληνικής γραφειοκρατίας και της ελληνικής διοίκησης».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...