Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Είναι πράγματι τα Ελληνόπουλα «πρωταθλητές» Ευρώπης στην παχυσαρκία;

Γράφει ο Πέτρος Βέργος.
Θα ξεκινήσω με μερικές σκέψεις σχετικά με την σκοπιμότητα μερικών ρεπορτάζ όσων αφορά το περιεχόμενό τους και τον χρόνο που επιλέγεται, δεν γνωρίζω από ποιους, για να δουν το φως της δημοσιότητας.
Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, έχει επιφέρει χίλια δυο δεινά στο κόσμο ολόκληρο και στην χώρα μας ειδικότερα.
Παρακολουθήσαμε την οικονομία μας να συρρικνώνεται, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να εξαφανίζονται, εκατομμύρια δουλειές να χάνονται και την ανεργία να χτυπάει παγκόσμιες πρωτιές.
Γίναμε μάρτυρες στην εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας και στη φτωχοποίηση των Ελλήνων πολιτών, με περίπου τον μισό Ελληνικό πληθυσμό να βρίσκεται στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Φτάσαμε στο σημείο να μετράμε πάνω από 7000 αυτοκτονίες και να μαζεύουμε λιπόθυμα παιδάκια από τις αίθουσες και τα προαύλια των σχολείων λόγο πείνας.
Και ενώ η κατάσταση στην οικονομία μας δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί, η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ζωή μας βαίνει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο, οι πολίτες δέχονται "κατά ριπάς" τα μνημονιακά μέτρα, την ίδια χρονική στιγμή βγαίνουν στην δημοσιότητα δυο "Ευρωπαϊκές έρευνες", η οποίες έγιναν σε συνεργασία με τον προέδρο της Ελλ. Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) κ. Ευθύμη Καπάνταη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που συντόνισαν τα ελληνικά παρακλάδια των δύο ερευνών, Cosi και Energy, για να μας ενημερώσουν ότι:
Τα Ελληνόπουλα στέφονται «πρωταθλητές» Ευρώπης στην παχυσαρκία, με το 32,8% των μαθητών ηλικίας από 6 έως 10 ετών να είναι υπέρβαροι και το 11,2% παχύσαρκοι!
Και ότι ο μεγάλος "ένοχος" είναι το σχολικό περιβάλλον που αναδεικνύεται ως η βασική μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας. Κύρια αιτία αφενός η διάθεση ανθυγιεινών σνακ από τα σχολικά κυλικεία και αφετέρου η μη ενσωμάτωση των απαιτούμενων ωρών γυμναστικής -για νου υγιή εν σώματι υγιεί- στο σχολικό πρόγραμμα.
Ο κ. Καπάνταης δικαιολογεί τους ισχυρισμούς του βασιζόμενος στα ευρήματα που λένε ότι:
«Στην πατρίδα μας μόλις το 4,9% των σχολείων (δημόσια και ιδιωτικά) διαθέτει λαχανικά και γιαούρτι (όχι επιδόρπιο γιαουρτιού) στο κυλικείο, ενώ για τις μερίδες φρούτων το ποσοστό διάθεσης ανέρχεται στο 12% και για τα γλυκίσματα -όπως και για το συσκευασμένο γάλα- ανεβαίνει στο 17,9% των σχολείων». Σε αντίθεση με το 70% των σχολείων της Λιθουανίας που προσφέρει γιαούρτι στις καντίνες, το 95% των σλοβενικών σχολείων που προσφέρει φρέσκα φρούτα (!) και το επίσης 95% των σχολείων της Νορβηγίας και της Πορτογαλίας που προσφέρουν γάλα.
Αυτά και πολλά ακόμη αναφέρονται στις δυο έρευνες στοιχεία τα οποία δεν θα αμφισβητήσω. Εκείνο όμως που θα ρωτήσω γιατί αποτελεί και απορία μου, είναι εαν τέτοιου είδους έρευνες έχουν πραγματικά σκοπό να κρούσουν έναν κώδωνα κινδύνου ή εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες. Εαν λαμβάνουν όλα τα δεδομένα της Ελληνικής πραγματικότητας ή αυτά που πιθανόν να "επιλέγονται" για την εξαγωγή ελεγχόμενων αποτελεσμάτων σαν και αυτών που μας παρουσίαζαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...