Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Τα "παιχνίδια" των δανειστών για να γονατίσουν την Ελληνική Κυβέρνηση.

Γράφει ο Πέτρος Βέργος.
Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ώρες είναι πραγματικά απίστευτο.
Η τρόικα του εσωτερικού έχει μεταβεί σύσσωμη στις Βρυξέλες για συνεννοήσεις με τους πατρόνες της του εξωτερικού, για τον συντονισμό των κινήσεών τους, ώστε να μην αφήσουν στη κυβέρνηση κανένα περιθώριο για «κόκκινες γραμμές», επιδιώκοντας ταυτόχρονα την πλήρη και άνευ όρων ταπεινωτική της παράδοση.

Έτσι, λίγες μόνο ώρες μετά την αποδοχή της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης ως βάσης συζήτησης, οι δανειστές επαναφέρουν το θέμα των παραπέρα μειώσεων των ήδη λεηλατημένων κατά 50%+ συντάξεων.


Η επαναφορά για ακόμη μια φορά εξωφρενικών απαιτήσεων γίνεται με αντιπρόταση που κατέθεσαν οι "θεσμοί" και η οποία εμπεριέχει την πρόταση της Λαγκάρντ.
Άμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης που απέρριψε την νέα πρόταση. Ενδεικτικό του εκνευρισμού που προκάλεσε η σημερινή εξέλιξη, είναι η αντίδραση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, οποίος κατήγγειλε σε συνεργάτες του την επιμονή «συγκεκριμένων» θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα:
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!
Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»

Η συνέχεια θα παιχτεί στο EUROGROUP.
Δεν γνωρίζουμε εάν τελικά η συγκεκριμένη πρόταση θα πάει προς συζήτηση, δεδομένου ότι ο Γιουνκέρ αρνείται να μεταφέρει την πρόταση της Λαγκαρντ.

Σφοδρή και η αντίδραση του "μετώπου" Λαγκάρντ-Σόϊμπλε με πιέσεις και απειλές. Ο Σόϊμπλε μάλιστα έφτασε στο σημείο να απειλείσει με αντάρτικο στην ψήφιση απο την Γερμανική βουλή.
Η νέα πρόταση για την οποία γίνεται αυτός ο κακός χαμός και την οποία έχει ήδη απορρίψει η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την Wall Street Journal μεταξύ άλλων προβλέπει:

– Φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 28% ενώ η Ελλάδα προτείνει 29%.
– Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ
– Κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2017.
– Φορολογικά έσοδα 1% επί του ΑΕΠ από το ΦΠΑ ενώ εμείς έχουμε προτείνει 0,74%.
– «Μετάταξη» σχεδόν όλων των αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%
– Απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για έκτακτη εισφορά 12% για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000 ευρώ
– Εφαρμογή των μέτρων για το συνταξιοδοτικό σύστημα – με κατάργηση των πρόωρων συντάξεων – από την 1η Ιουλίου
– Να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι δαπάνες που προκαλούν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε αύξηση συντάξεων
– Θέτουν ως στόχο τα 400 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και όχι τα 200 εκατ. όπως έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

(Ολόκληρη η πρόταση των "θεσμών" ΕΔΩ) Είναι φανερό και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επικυρίαρχοι επιδιώκουν αποκλειστικά και μόνο την ταπείνωση της κυβέρνησης, ώστε αυτή να αποτελέσει το παράδειγμα του τι θα συμβεί σε όποιον θελήσει να "σηκώσει κεφάλι".
Μένει να δούμε το πως θα αντιδράσει η Ελληνική αντιπροσωπεία.
Ελπίζω και ελπίζουμε όλοι νομίζω, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να τιμήσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού και να μην εφαρμόσει την στρατηγική Σαμαρά και όλων των προηγούμενων που μας ήθελαν ... "στα τέσσερα"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...