Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Πρωτοβουλία Αλλυλεγγύης: Αποτίοντας φόρο τιμής στο μαρτυρικό Δίστομο.

Γράφει ο Πέτρος Βέργος.
10 Ιούνη 1944' η μαύρη επέτειος της σφαγής των αμάχων του μαρτυρικού Διστόμου αποτελεί χωρίς αμφιβολία ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Δίστομο, Χορτιάτης Βιάνος, Κομμένο, Καλάβρυτα και 10δες ακόμη μαρτυρικά χωριά και πόλεις, με 100δες χιλιάδες άγρια δολοφονημένους Έλληνες κάθε ηλικίας, βασανισμένους, παραμορφωμένους και σφαγιασμένους, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

ΜΝΗΜΕΣ που εξακολουθούν να μας καλούν όχι μόνο στις επετείους, αλλά καθημερινά υπενθυμίζοντάς μας το δικό μας χρέος απέναντι σ' αυτούς που χάθηκαν και απέναντι στην Πατρίδα, ειδικά σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε και κάτω από το καθεστώς των μνημονίων και της εξάρτησής μας από τους άσπονδους "φίλους" και "εταίρους" μας.
Συναισθανόμενοι αυτό το χρέος ως "Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Φωκίδας" επισκεφτήκαμε το μαρτυρικό Δίστομο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.
Κατά την επίσκεψή μας είχαμε την εξαιρετική τιμή να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με κάποιους από τους "πρωταγωνιστές" της τότε εποχής.
Τον τότε τετράχρονο που γλύτωσε την ΣΦΑΓΉ και μετέπειτα Δήμαρχο του Διστόμου Αργύρη Σφουντούρη. Τον ζωντανό θρύλο, αστροφυσικό και συγγραφέα που πρόσφατα η ζωή του έγινε ταινία: "Ένα τραγούδι για τον Αργύρη". Το δε βιβλίο του "Πενθώ για την Γερμανία. Το παράδειγμα του Διστόμου" που μόλις πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και αποτελεί ένα είδος διαθήκης για να μην χαθούν οι ιστορικές μνήμες και να ενημερωθούν και οι νεότερες γενιές.

Μαζί μας ακόμη οι Χορτιατινοί φίλοι μας ο Μπάμπης Νανακούδης εκδότης της εφημερίδας «ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570» και οι Θοδωρής Βαλαχάς και Μανώλης Γκουραμάνης επιζώντες ενός άλλου ολοκαυτώματος αυτό του Χορτιάτη.
Ο Θόδωρας Βαλαχάς (με την Δάφνη Θεοχάρη), έχει γράψει και το σχετικό χρονικό του ολοκαυτώματος. Υπήρξε ο μικρότερος κρατούμενος ο οποίος σε ηλικία 12 μόλις ετών φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά με την κατηγορία ότι ο πατέρας του ήταν μέλος της εθνικής αντίστασης.
Ο Μανώλης Γκουραμάνης είναι ο Πρόεδρος των οικογενειών των θυμάτων του Χορτιάτη και εκπρόσωπος του παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης Χορτιάτη.
Αυτοί οι άνθρωποι μας μίλησαν μεταφέροντας σε μας τις μνήμες τους και χαρίζοντάς μας μια εμπειρία ζωής.
Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από βίντεο και ηχογραφημένων συζητήσεων που ακολουθεί, μπορούμε να πάρουμε μια μικρή γεύση των περιστατικών που σημαδεύουν την μνήμη, την ιστορία αλλά και την συνέχεια μας σαν λαός.
Η γενιά της εθνικής Εαμικής αντίστασης έκανε και συνεχίζει να κάνει το καθήκον της.

…Σα ληστής σύρθηκε στο συρματόπλεγμα
Μοίρασε σαν αντίδωρο τη ζωή και το θάνατο
Οι άνθρωποι της γενιάς μου δεν πέθαναν
Στα νοσοκομεία κραύγαζαν έξαλλοι στα εκτελεστικά
Αποσπάσματα τα χέρια τους ήταν μαγνήτες
Τρώγαν πικρό ψωμί καπνίζαν φημερίδες
Ζητώντας ευλαβικά μια θέση σαυτή τη γη.
Όπου κι αν σταθήκαν οι σκιές τους ριζώναν
Άδικα προσπαθείτε δε θα ξεριζωθούν ποτέ
Θα προβάλλουν μπροστά στα τρομαγμένα σας μάτια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...