Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Εις το όνομα της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Τέλος βάζει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στη δυνατότητα των αποφοίτων της Γ’ Λυκείου να μπαίνουν σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα μόνο με το απολυτήριό τους.

Η εν λόγω εξαγγελία σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες για επαναφορά της βάσης του 10 για την είσοδο στις σχολές, καθώς και για μεταφορά της αρμοδιότητας του ορισμού του αριθμού των εισακτέων στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι οποίες θα ορίζουν και τις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική μείωση της πρόσβασης στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των νέων να στραφεί στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας προχώρησε και στην κατάργηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτησης, διετούς διάρκειας, στα Πανεπιστήμια. Πρόκειται για έναν θεσμό που αφορούσε τους απόφοιτους των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και η κατάργησή του οφελεί τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Παράλληλα, η ραγδαία αύξηση του ανταγωνισμού για μια θέση στα πανεπιστήμια εκτιμάται πως θα αποβεί προς όφελος της παραπαιδείας, με τα φροντιστήρια να διεκδικούν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις.

Σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επεσήμανε: «Η κατάργηση της δυνατότητας να εισάγονται οι απόφοιτοι Λυκείου με μόνο το Απολυτήριό τους στα Πανεπιστήμια δείχνει πάλι την τεράστια άγνοια της υπουργού για τα εκπαιδευτικά, αλλά και τον αχαλίνωτο ρεβανσισμό της.
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, όταν το νομοθετημένο από εμάς σύστημα εισαγωγής έδινε αυτό το δικαίωμα για Τμήματα χαμηλής ζήτησης, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το υπάρχον; Η απάντηση είναι σαφέστατη: η υπουργός έδειξε την ευαισθησία της στις πιέσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ και καταργεί τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων, χωρίς εξετάσεις, για να λάβουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων.

Σήμερα δείχνει την ευαισθησία της στα φροντιστήρια τα οποία μέσα από τους εκπροσώπους τους είχαν εξαπολύσει μια απίστευτη επίθεση ενάντια στη δική μας ρύθμιση. Βέβαια και οι δύο αποφάσεις της είναι ενάντια στις οικογένειες που έβλεπαν διεξόδους για τα παιδιά τους σε αναβαθμισμένα Πανεπιστήμια και συνειδητοποιούσαν ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να πληρώνουν την παραπαιδεία. Να δούμε πότε θα σταματήσει η υπουργός να υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος της ιδιωτικής. Η αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση προφανώς απειλεί τη Ν.Δ.».

1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε το να ενημερωθείτε. Μην περιμένετε να το ακούσετε στην τηλεόραση, δε θα παίξει.
    Margarita Syngeniotou
    Να πούμε τώρα κι ένα σοβαρό: ο Γαβρογλου είχε κάνει μια πολύ σημαντική κίνηση για την δημόσια παιδεία.
    Έδωσε την δυνατότητα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να φοιτησουν σε ειδικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια, ΔΩΡΕΑΝ και να πάρουν έτσι επαγγελματική και ακαδημαϊκή πιστοποίηση επιπέδου 5.
    Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και για τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων με το περιβόητο πιστοποιητικό, αλλά τα οργανωμένα συμφέροντα των ωδειαρχων δεν τον άφησαν (κάποια άλλη στιγμή θα συζητήσουμε για το πόσο λάθος είναι να προσπαθείς εμμονικα να κυβερνήσεις με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις).
    Αυτή τη στιγμή ο μόνος που δίνει πιστοποίηση επιπέδου 5 είναι τα ΙΕΚ. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, καθόλου δεν τους άρεσε που τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν ήταν υποχρεωμένα να περάσουν από τα δικά τους ιδρύματα, αλλά μπορούσαν να σπουδάσουν δωρεάν.
    Μην ανησυχείτε, όμως.
    Το πρόβλημα λύθηκε.
    Η κ. Κεραμεως κατάργησε τα δωρεάν τμήματα στα πανεπιστήμια.
    Τώρα μόνο αν πληρώσεις ιδιωτικά ΙΕΚ παίρνεις πιστοποίηση, αλλιώς είσαι αποφοιτος λυκείου ανειδίκευτος.
    Όπως τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων.
    Μιλάμε για καθάρματα. Πραγματικά, σιχαμερα καθάρματα.

    #ω_τι_ωραιο_πλιατσικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...