Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αρχίζει και "περπατά" η πρόταση για δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον κόλπο της Ιτέας (;).

Βέργος Πέτρος.
Η δημιουργία και ανάπτυξη ενός δικτύου Καταδυτικών Πάρκων θεωρείται σήμερα μία αναγκαιότητα για την τουριστική αξιοποίηση του Ελληνικού Βυθού, δεδομένου ότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές οικονομικές πηγές, ενώ παράλληλα ο καταδυτικός τουρισμός δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τον πάσης φύσεως ενάλιο πλούτο της χώρας. Αντιθέτως με την κατάλληλη χωροθέτηση, πλαισίωση και υποστήριξη, μπορούν
να γίνουν καταφύγια για αρκετά είδη ψαριών και ασπόνδυλων και
να προστατεύσουν, καθιστώντας ταυτόχρονα επισκέψιμες, υποβρύχιες τοποθεσίες ιστορικού, γεωλογικού ή άλλου θεματικού ενδιαφέροντος.
Σίγουρα δε, μπορεί να αποτελέσουν μια θετική ρήξη στο κυρίαρχο μοντέλο «ξαπλώστρα-ομπρέλα-παραλία» που χρόνια τώρα καταδυναστεύει τον ελληνικό τουρισμό.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα προτάσεων και μελετών για την αδειοδότηση και την υλοποίηση καταδυτικών πάρκων ανά την επικράτεια.
Παράδειγμα αποτελεί η προ ολίγων ημερών, ομόφωνη έγκριση από τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του πρώτου καταδυτικού πάρκου, που θα δημιουργηθεί στον παράκτιο χώρο της Δημοτικής Ενότητας Βάμου στον όρμο «Μπρός Γιαλός», του Δήμου Αποκορώνου της ΠΕ Χανίων.
Πρόταση δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον κόλπο της Ιτέας υπάρχει από το 2006. Πρόταση η οποία βρίσκεται στο επίπεδο της συζήτησης όλα αυτά τα χρόνια. Τελευταία ανακινήθηκε πάλι το θέμα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στα πλαίσια του διακρατικού προγράμματος θαλάσσιας χωροταξίας SUPREME, όπου υπήρξε θετική εισήγηση για τα καταδυτικά πάρκα. Θετικά επίσης πρόσκεινται στην ιδέα της δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στην περιοχή μας, ο υπεύθυνος υφάλων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε κ. Π. Παναγιωτίδης και η προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Σίμωση. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε εν αναμονή της πρόσκλησης των δύο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ώστε να έλθει η υπηρεσία προς αρχαιολογική αυτοψία.
Ελπίζουμε να υπάρξη σύντομα συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...