Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Καθαρισμός βυθού στην Μαρίνα Ιτέας.

Με τον σημερινό καθαρισμό της Μαρίνας της Ιτέας, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος καθαρισμών των ακτών Μαρίνων και αλιευτικών καταφυγίων του Νομού Φωκίδος. Η ομάδα του συλλόγου αυτοδυτών "Κρισσαίος" για μια ακόμη φορά έδωσε το παρόν και με συντονισμένες ενέργειες κατάφεραν και καθάρισαν μέρος του βυθού της Μαρίνας στην Ιτέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα υλικά που ανασύρθηκαν δεν είχαν λόγο ύπαρξης στο συγκεκριμένο σημείο που βρέθηκαν και είναι απορίας άξιο ποιος τα πέταξε εκεί. Σε σχετική μας ερώτηση ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου κ. Τάσος Δροσόπουλος απάντησε ότι:
"Την μεγαλύτερη ευθύνη για τα σκουπίδια μέσα στην Μαρίνα φέρουν κατά κύριο λόγο πρώτα οι επαγγελματίες και μετά οι ερασιτέχνες ιδιοκτήτες σκαφών. Κάτω απ' τα αλιευτικά σκάφη, μετά από δεκάδες καθαρισμούς σε Φωκίδα και Φθιώτιδα παρατηρούνται βουνό τα σκουπίδια. Και φυσικά υπάρχουν και κάποια σκουπίδια που δεν δικαιολογούν την παρουσία τους εκεί πχ σαν και αυτά που βγάλαμε σήμερα τρεις σωλήνες πλαστικές τρίμετρες. Αυτές προφανώς και δεν προέρχονται από αλιευτικά σκάφη. Κάποιος άλλος τις πέταξε μέσα. Αδιαφορία είναι γνωστό ότι υπάρχει και θα συνεχίζεται να υπάρχει. Το θέμα είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Κάποιοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν να δουν τι βγάζουμε απ' την Μαρίνα, να βρουν από που προέρχονται ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους να μειώσουμε κατ' αρχήν το πρόβλημα και στην συνέχεια αν μπορέσουμε, πράγμα δύσκολο, να το εξαλείψουμε. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν μικροί και μεγάλοι, η Μαρίνα της Ιτέας όπως και τα αλιευτικά καταφύγια κρύβει *Μαργαριτάρια* και θα χρειαστούν και άλλες τέτοιες προσπάθειες για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το βυθό από αυτά τα άχρηστα αντικείμενα."
Και συνέχισε ο κ. Δροσόπουλος εκφράζοντας και ένα παράπονο, ότι μετά από τόσα χρόνια διαπιστώνει για μια ακόμη φορά την ελάχιστη παρουσία και συμμετοχή από πλευράς αιρετών, οι οποίοι θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα και να στέκονται δίπλα στην προσπάθεια που κάνουν οι αυτοδύτες. Δήλωση έκανε και ο νυν πρόεδρος του συλλόγου, ο κ. Πολυζώης Ιωάννης, ο οποίος και αυτός με την σειρά του έκανε λόγο για τα διάφορα *ευρήματα* στα μέρη που έγιναν καθαρισμοί, απέδωσε τις ευθύνες για την κατάσταση στους επαγγελματίες και επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών και των ερασιτεχνών αλιέων.
Τέλος ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Ιτέας κ. Τέντ Γουόρθ κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος έκανε λόγο για ευαισθητοποίηση των κατόχων αλιευτικών σκαφών αλλά και του κόσμου γενικότερα όσον αφορά το ζήτημα της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και δει της Μαρίνας.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον σημερινό καθαρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...