Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΤΟ "ΦΑΚΕΛΑΚΙ" ΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΚΑΤΑΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. (βίντεο)

Προς κ.κ υπουργό Υγείας, βουλευτή Φωκίδος και αρμόδια διοικητικά όργανα...

Για να δει κανείς τι πήγε στραβά με την ελληνική οικονομία αρκεί να ρίξει μια ματιά στο σύστημα υγείας. Η μαύρη εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά νοσοκομεία γνωστή. Γνωστό επίσης και το ότι πολλοί γιατροί συμπληρώνουν το εισόδημά τους με πληρωμές από τους ασθενείς, το γνωστό και ως φακελάκι, σε αντάλλαγμα για άμεσες υπηρεσίες. Γνωστά και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που θέλουν τον ετήσιο τζίρο από φακελάκια στο ΕΣΥ να ανέρχεται σε πολλά δισ. ευρώ.
Ο χρηματισμός των ιατρών του ΕΣΥ έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη την κοινή γνώμη, έχει καταδικαστεί από όλους απερίφραστα και θεωρείται κοινωνικό έγκλημα. Ιδιαίτερα σήμερα, που η κοινωνία βιώνει βαθιά ανθρωπιστική κρίση, τέτοιου είδους παράνομες και αντικοινωνικές δραστηριότητες οδηγούν σε πλήρη απαξίωση και τα Νοσοκομεία και τον ιατρικό κλάδο γενικότερα.

Και το ερώτημα που εξακολουθεί και παραμένει πάντα επίκαιρο, είναι εάν έχει σταματήσει ή τουλάχιστον μειωθεί αυτή η αντικοινωνική δραστηριότητα;
Η απάντηση δυστυχώς είναι ΟΧΙ.
Τι κι αν τα πλημμελήματα γίναν κακουργήματα, τι κι αν μεγάλωσαν τα πρόστιμα και οι ποινές, οι στατιστικές (της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος και ΟΟΣΑ) εξακολουθούν και παραμένουν ίδιες και χειρότερες, δείχνοντας έναν τουλάχιστον στους τρεις γιατρούς του ΕΣΥ να χρηματίζεται. Στατιστικές που ανεβάζουν κατακόρυφα τον γενικό δείκτη διαφθοράς στην χώρα , που κατατάσσουν την υγεία στην δεύτερη χειρότερη θέση μετά τους ΟΤΑ και την Ελλάδα στην 26 θέση μεταξύ των κρατών της ΕΕ.
Οι κατά καιρούς υπουργοί Υγείας έχωναν μακάριοι το κεφάλι στην άμμο στρουθοκαμιλίζοντας , θεωρώντας ότι η υποχρέωσή τους έληξε, ψηφίζοντας ένα άρθρο περί πειθαρχικών κι άλλο ένα περί ποινικών ευθυνών όσων παρα-οικονομούν.
Η Φωκίδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το αντίθετο θα έλεγα, διότι και καταγγελίες πολιτών εξακολουθούν να γίνονται και ρεπορτάζ (http://fokisonline.blogspot.gr/2015/11/blog-post_510.html) να γράφονται για τα περίφημα πλέον φακελάκια κάποιων γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας που εξακολουθούν να παίρνονται σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Και μην ισχυριστεί κανείς ότι εδώ δεν γίνονται τέτοια πράγματα γιατί θα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί γραφικός και ότι ζεί σε άλλο πλανήτη. Άλλωστε μόνοι τους οι χρηματιζόμενοι εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, προβάλλοντας μάλιστα τον βαθιά κατ’ εμέ ανήθικο, ισχυρισμό, ότι η πολιτεία τούς δίνει μικρούς μισθούς και χρησιμοποιούν τα φακελάκια ως συμπλήρωμα.
Το παράδοξο όμως δεν είναι τα φακελάκια. Το παράδοξο είναι ότι δεν κινείται κανείς για να σταματήσει αυτή η αντικοινωνική συμπεριφορά. Κανείς δεν κάνει τίποτα. Κανείς δεν ακούει και δεν βλέπει το παραμικρό. Κανείς δεν τολμά ή δεν θέλει να ακουμπήσει αυτούς που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές. Όλοι τους γνωρίζουν με τα μικρά τους τα ονόματα και το συζητάνε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις , αλλά κανείς δεν το λέει ανοιχτά,
…από φόβο… δεν ξέρω…!!!
Ακόμη και οι φωνές κάποιων γιατρών συναδέλφων τους που βγαίνουν και τα καταγγέλλουν ανοιχτά δεν εισακούονται από κανέναν …’υπευθυνοανεύθυνο’.!!!
Τι κάνει η κεντρική διοίκηση, ο βουλευτής, οι εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ… Ακούει κανείς;
Η απορία μου είναι το γιατί ενώ όλοι καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα τελικά δεν γίνεται τίποτα. Γιατί να μην μπορούν μαζί πολίτες, κυβέρνηση, υπουργός υγείας, βουλευτής και όλα τα όργανα διοίκησης, να περάσουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται πλέον να γίνει ανεκτό το επονείδιστο αυτό φαινόμενο, ότι το φακελάκι βλάπτει σοβαρά την δημόσια υγεία και να ξεκινήσει μια καμπάνια ενάντια στον χρηματισμό και το φακελάκι, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, ντόπινγκ…) και έδωσε αποτελέσματα.
Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι οι πολιτικοί μαζί με τους γιατρούς που έχουν αηδιάσει απ' αυτή την κατάσταση, τους ιατρικούς συλλόγους και όσους τέλος πάντων θέλουν να μιλήσουν χωρίς περιστροφές να βγουν και να ενημερώσουν τους πολίτες επίσημα, για να νιώσουν και αυτοί κάποια ασφάλεια και να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς. Ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η αιμορραγία του Έλληνα πολίτη και τα δις που χάνονται τώρα στη χοάνη της παραοικονομίας, να διατεθούν για τις ανάγκες της περίθαλψης και των λειτουργών της.

Το βίντεο που ακολουθεί με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, είναι ενδεικτικό του βαθμού της διαφθοράς των γιατρών του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...