Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΔΕΛΦΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Δήλωση του Δημάρχου Δελφών για την παραίτηση του Προέδρου και ενός συμβούλου της Τοπικής Κοινότητας Δελφών».
Με έκπληξη πληροφορήθηκα την παραίτηση του Προέδρου της Κοινότητας των Δελφών, κ. Νικολάου Κοντογιάννη, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει τις παθογένειες του συστήματος του «Καλλικράτη».
Ο «Καλλικράτης» είναι αυτός που είναι και έχει τα προβλήματα που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Προσωπικά είχα εγκαίρως επισημάνει τις δυσλειτουργίες του προτεινόμενου τότε νέου συστήματος οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης με αρθρογραφία μου ήδη κατά τα έτη 2009-2010 και είχα ξεκάθαρα ταχθεί εναντίον του τότε λεγόμενου «Καποδίστρια 2» για λόγους που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση οι αυτοδιοικητικοί σήμερα δίνουμε τον αγώνα μας καθημερινά μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και υπό δεδομένα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε συνήθως εμείς. Ωστόσο αποτελεί καθήκον μας να αγωνιστούμε προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Γι’ αυτό ζητήσαμε την ψήφο των συμπολιτών μας, γι’ αυτό εκλεγήκαμε.
Πρέπει ταυτόχρονα να επισημάνουμε ότι εμείς ποτέ δεν διαχωρίσαμε τα τοπικά συμβούλια σε φίλα προσκείμενα και εχθρικά. Αντίθετα αγκαλιάσαμε όλους τους προέδρους και τους τοπικούς συμβούλους, απ’ όπου κι αν προέρχονται, και τους συμπεριφερθήκαμε ως συνεργάτες χωρίς εξαιρέσεις.
Αποδεχόμενος σήμερα την παραίτηση του κ. Νικολάου Κοντογιάννη, καθώς και του τοπικού συμβούλου, κ. Θεοδώρου Μαυρόπουλου, οφείλω να δηλώσω τη λύπη μου για την απόφασή τους αυτή, αλλά και να ευχαριστήσω και τους δύο και ιδίως τον απερχόμενο πρόεδρο για τις προσπάθειές του και την καλή συνεργασία που είχαμε στη μέχρι σήμερα περίοδο.
Ιδίως δε οφείλω να τονίσω την εξαιρετική συνεργασία που διατήρησε καθ’ όλο το τελευταίο έτος με τον Πρόεδρο της Κοινότητας ο Αντιδήμαρχος Δελφών, κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, η οποία απέβη ιδιαιτέρως γόνιμη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο μέσα στον πρώτο χρόνο της τρέχουσας θητείας συνεδρίαζε τακτικότατα και έλαβε περίπου πενήντα αποφάσεις (όσες δεν είχε λάβει συνολικά στην προηγούμενη τετραετή περίοδο), οι περισσότερες από τις οποίες ήδη έχουν προωθηθεί προς υλοποίηση.
Για τους Δελφούς ειδικά πρέπει ακόμη να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως προκύπτει κι από αυτά που ο παραιτηθείς Πρόεδρος αναφέρει στη δήλωσή του, εμείς έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ιστορικής μας έδρας και σχεδιάζουμε συστηματικά πάνω σ’ αυτήν την προοπτική.
Όπως είχαμε δεσμευτεί, ενισχύσαμε τη Δημοτική Ενότητα Δελφών μ’ έναν επιπλέον διοικητικό υπάλληλο, παρά τη σημαντική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουμε, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας και ιδίως για την (για πρώτη φορά) καθημερινή λειτουργία του δημοτικού ταμείου.
Επαναλειτουργήσαμε σε καθημερινή βάση, μετά από πενταετή διακοπή, την οικία Σικελιανού, στην οποία πραγματοποιήσαμε και βασικές επισκευές. Ήδη ο χώρος αυτός μετατρέπεται σ’ ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού με εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Εξομαλύναμε και εμβαθύναμε τις σχέσεις μας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και ιδίως με την πρόεδρο του, κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία έχει ολόψυχα ταχθεί στο πλευρό μας και συμβάλλει ουσιαστικά στην υποψηφιότητά μας για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021.
Με την καλή συνεργασία και την πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας βελτιώθηκε κατά πολύ το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο οικισμός των Δελφών με το τηλεοπτικό του σήμα.
Αλλάξαμε το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων, απαγορεύοντας την κακή συνήθεια των αφημένων σάκκων στα πεζοδρόμια και υποχρεώνοντας όλους να τα μεταφέρουν στους κάδους απορριμμάτων, όπως επιβάλλει ο Κανονισμός Καθαριότητας. Βέβαια η ενέργεια αυτή ξεβόλεψε πολλούς από κακή συνήθεια ετών και προκάλεσε πολλές και αναμενόμενες αντιδράσεις. Ωστόσο αυτή η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τις κακές νοοτροπίες και συνήθειες, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος. Τις επόμενες εβδομάδες μάλιστα προμηθευόμαστε και διαθέτουμε δωρεάν στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, μικρούς πράσινους κάδους εσωτερικού χώρου, οι οποίοι είναι συμβατοί με τα απορριμματοφόρα μας, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και επιπλέον καλάθια εξωτερικού χώρου.
Οι Δελφοί σήμερα είναι καθαροί και όποιος λέει το αντίθετο είναι είτε ανενημέρωτος, είτε κακοπροαίρετος. Κλαδέψαμε μετά από πολλά χρόνια πάρα πολλά δέντρα σε διάφορες γειτονιές των Δελφών. Επεμβήκαμε στο αρχαίο μονοπάτι Δελφών – Κίρρας και λύσαμε το χρόνιο πρόβλημα υπερχείλισης του αποχετευτικού δικτύου Δελφών, που προκαλούσε λιμνάζοντα νερά αποχέτευσης μέσα στο μονοπάτι.
Θέλοντας να επιλύσουμε οριστικά το πρόβλημα των αντιαισθητικών και αντιλειτουργικών αψίδων φωτισμού, εκπονήσαμε ειδική μελέτη φωτισμού που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και η οποία θα εκτελεστεί.
Προωθήσαμε μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας την επέκταση σχεδίου πόλης Δελφών, με αποφασιστικότητα, αλλά και με πνεύμα κατανόησης πάνω στις εύλογες παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων κατοίκων.
Επιπλέον προετοιμάζουμε σήμερα ένα γενικό επιχειρησιακό σχέδιο επεμβάσεων στον οικισμό των Δελφών, με στόχο τη συνολική λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επαναφέρουμε με συστηματικές ενέργειες στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος τους Δελφούς.
Η υποψηφιότητά μας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 έχει ήδη συγκεντρώσει τη θερμή και ουσιαστική στήριξη τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όσο και όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι αναγνωρίζουν με τον τρόπο αυτόν και τονίζουν την πρωτοκαθεδρία και την προτεραιότητα των Δελφών στον πολιτισμό σε περιφερειακό επίπεδο.
Η προσπάθεια για την υποψηφιότητα αυτή εκτυλίσσεται με συστηματικές ενέργειες και πάρα πολλή δουλειά από μεγάλη και ικανή ομάδα ανθρώπων του τόπου μας και με τη συστράτευση κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνεύματος απ’ όλη την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τις τεράστιες γενικότερες και τις πολλές ειδικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δελφών, εμείς καταφέρνουμε να τον κρατάμε όρθιο, να αντιμετωπίζουμε με επάρκεια τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να προσφέρουμε ένα ουσιαστικό αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον μας, το οποίο με τη βελτίωση των γενικότερων συνθηκών θα καρπίσει και θα αποδώσει.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ο Δήμαρχος Δελφών
Αθανάσιος Ηλ. Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...