Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Έκλεισε με συμφωνία η συνεδρίαση του Eurogroup - 26 δισ. ευρώ η πρώτη δόση

by petrosdiver.
Χαμόγελα και ικανοποίηση μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τελικά το τριετές πρόγραμμα "διάσωσης" της Ελλάδος, ενώ θα εκταμιεύσουν σαν πρώτη δόση το ποσό των 26 δις €.
Κατά την συνέντευξη τύπου, η οποία δόθηκε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπήρξε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Οι ελληνικές αρχές έχουν καταδείξει προσήλωση τις τελευταίες εβδομάδες, έχοντας πάρει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Τόνισε δε, ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν κατάφεραν να λύσουν τα διάφορα ζητήματα και ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, "είναι σε ευθυγράμμιση με την απόφαση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου".
Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ανέφερε ότι αυτά αξιολογήθηκαν θετικά από τους θεσμούς και αυτό καταδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος, το ύψος του οποίου θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. €.
Εκείνο πάντως που χρήζει περαιτέρω εξηγήσεων, είναι:
α) Η αναφορά στην βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, το οποίο όπως ειπώθηκε μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση. Υπονοώντας φυσικά το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα έλθουν προς ψήφιση τον Οκτώβριο χωρίς να αποκλείει και άλλα μέτρα πέραν αυτών.
Το τελευταίο προκύπτει και από την αναφορά του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, "αλλά με κάποια πρόσθετα μέτρα".
β) Η επισήμανση του Eurogroup ότι είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και τα 25 δισ. από αυτό θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ άλλα 25 δισ. για επενδύσεις.
Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα για το πακέτο ανάπτυξης να προέλθουν απο την πώληση των "ασημικών" μας, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό των 25 δις € ουσιαστικά δεν πρόκειται ποτέ να "πιαστεί", εκεί που έχουν φτάσει σήμερα η αντικειμενικές αξίες. Ή να μας δώσουν τα 25 δις οι δανειστές μας και να πάρουν σε εμπράγματες εγγυήσεις ότι έχουμε και δεν έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...