Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η ΝΕΑ ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ "ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΙΣΙ.


Θα ξεκινήσω με ένα σκοπτικό σχόλιο λέγοντας ότι, το έργο για την διάνοιξη της διώρυγος ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Εμείς εδώ στην Ελλάδα πληρώνουμε 40 χρόνια την Πατρών - Κορίνθου, μας έχει κοστίσει σε χρήμα περισσότερο απο ότι κόστισε η νέα Διώρυγα (να μην αναφέρω τα ανθρώπινα θύματα) και δρόμο ακόμη δεν έχουμε.

Με κάθε επισημότητα λοιπόν και με την παρουσία πολλών ξένων ηγετών ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εγκαινίασε τη νέα Διώρυγα του Σουέζ.
Μεταξύ των προσκεκλημένων που παρακολούθσαν την λαμπρή τελετή ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι πρόεδροι του Σουδάν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Υεμένης, οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ελλάδας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Αλέξης Τσίπρας, ο εμίρης του Κουβέιτ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας.


Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Νέα Διώρυγα του Σουέζ, που όπως φαίνεται αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐας, και η βιομηχανική ζώνη που πρόκειται να δημιουργηθεί γύρω της θα σφραγίσουν την αναγέννηση της αιγυπτιακής οικονομίας. Στόχο αποτελεί η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και ο διπλασιασμός του αριθμού των διερχόμενων πλοίων ημερησίως, (από 49 που είναι σήμερα σε 97 έως το 2023).

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσίασαν και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών που παρευρέθησαν χθές στα εγκαίνεια.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εγκαινίων
είχε συναντήσεις με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης πριν την τελική συμφωνία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.

Επίσης ο Α. Τσίπρας συναντήθηκε και με το Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο ενόψει της σύγκλισης της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον ερχόμενο Νοέμβριο. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επαφή του έλληνα Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον ρώσο Υπουργό Ενέργειας Νόβακ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Σίσι, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως η έναρξη συναντήσεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών από τον Σεπτέμβριο με σκοπό την δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ στον Πειραιά, καθώς και σε άλλα ελληνικά λιμάνια.
Τέλος συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...