Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Με επέμβαση των Ισραηλινών κομάντος έληξε άδοξα η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, στην Λωρίδα της Γάζας!!!

Γράφει ο Πέτρος Βέργος. 
Χωρίς φωνή από τα ευρωπαϊκά αλλά και τα ελληνικά ΜΜΕ έγινε, για ακόμα μια φορά, η τελευταία προσπάθεια για την
μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.
Την αποστολή πλαισίωσαν ΜΜΕ μόνο από τις αραβικές χώρες. Όσοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να πάρουν μέρος στην αποστολή για να την καλύψουν, «έφαγαν πόρτα» από τις διοικήσεις των ΜΜΕ στα οποία εργάζονται.
Το πλοίο "Marianne" με 50 περίπου ακτιβιστές από 17 χώρες, ανάμεσά τους και ένας παλαιστίνιος βουλευτής στην Κνεσέτ, είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το Γκόττενμποργκ της Σουηδίας, συνοδεία τριών ιστιοφόρων που απέπλευσαν από τα Ελληνικά νησιά σε ένδειξη αλληλεγγύης, προσπάθησε να φτάσει στην αποκλεισμένη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, από το 2007, απαγορεύοντας ουσιαστικά την επαφή των Παλαιστινίων με τον υπόλοιπο κόσμο και ότι το 2010 παρόμοια επιχείρηση ακτιβιστών να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό, κατέληξε σε τραγωδία με τους ισραηλινούς κομάντος να δολοφονούν 9 Τούρκους, μετά από απόβαση στο πλοίο τους "Mavi Marmara".

Τα χαράματα της Δευτέρας 29 Ιουνίου, το πρώτο επιχειρησιακό σκάφος "Marianne" του Στολίσκου FFΙΙΙ και ενώ ακόμη έπλεε στα διεθνή ύδατα, δέχτηκε την πειρατική επέμβαση του ισραηλινού στόλου. Οι Ισραηλινοί κομμάντος κατέλαβαν το σκάφος, πραγματοποίησαν έρευνα, στην συνέχεια το ανάγκασαν να πλεύσει σε ισραηλινό λιμάνι.Το πλοίο φυσικά κατασχέθηκε. Ακολούθησε η σύλληψη, η ανάκριση και η απέλαση ορισμένων εκ των επιβαινόντων, ενώ κάποιοι βρίσκονται ακόμα στη φυλακή Γκιβόν.
Τα άλλα τρία πλοία που συνόδευαν το "Marianne" βλέποντας την επίθεση των Ισραηλινών, άλλαξαν ρότα εγκαταλείποντας την Λ. της Γάζας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε πως διέταξε την επέμβαση των δυνάμεων στο σκάφος «έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διπλωματική οδό» και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την άφιξη των πλοίων στη Γάζα.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού συνεχάρη το στρατό για τις ενέργειές του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο στολίσκος αυτός δεν κάνει τίποτε άλλο από μια επίδειξη υποκρισίας και ψευτιάς και βοηθάει μόνον την οργάνωση της Χαμάς, ενώ αγνοεί επίσης όλη την φρίκη στην περιοχή μας».

Με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών του κ. Κοτζιά στο Ισραήλ θα θέλαμε να μάθουμε εάν ετέθη κάποιο ζήτημα σχετικά με τον αποκλεισμό της Λ. της Γάζας και τα θέματα που άπτονται της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Παλαιστίνης. Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης και θα έπρεπε να διαθέτει μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...