Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Πλειστηριασμοί: Πως θα σώσετε το σπίτι σας.

Πέτρος Βέργος
Και πάλι οι πλειστηριασμοί έχουν την τιμητική τους μετά και την τελευταία εντολή-απαίτηση των δανειστών και το κατεπείγον νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση αύριο στη βουλή.
Εκτεθειμένος και πάλι, για ακόμη μια φορά ο απλός πολίτης και μάλιστα από κυβέρνηση της Αριστεράς.
Μια κυβέρνηση η οποία συναίνεσε στο ξανα-σώσιμο των τραπεζιτών και πέρασε το λογαριασμό για ακόμη μια φορά στους πολίτες, όπως τόσες φορές στο παρελθόν έκαναν οι Σαμαροβενιζέλοι και λοιπά πολιτικά λαμόγια.
Τώρα εάν κάποιος που βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει έναν πλειστηριασμό θα πρέπει να έχει υπόψιν του τα εξής.
Κατ' αρχήν οι έχοντες εισοδήματα από 30000€ και πάνω και δεν πληρώνουν δεν έχουν καμία προστασία.
Για τους έχοντες λιγότερα εισοδήματα οι προϋποθέσεις για το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ β)το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ γ)το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, για εισόδημα 5.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 8 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ στα 50 ευρώ το μήνα, ενώ για εισόδημα 15.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβληθεί είναι 133 ευρώ/μήνα.
Αντίστοιχα για εισόδημα 20.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση θα πρέπει να είναι 258 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ 435 ευρώ/μήνα ενώ για όσους έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 633 ευρώ.

Για την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι "θεσμοί" σε αντίθεση με αυτά που προτείνει το νομοσχέδιο Σταθάκη, επιδιώκουν πολύ πιο δραστικές αλλαγές στον Kώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν τον τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών ακινήτων αλλά και τα δικαιώματα των οφειλετών στα έσοδα από την πτώχευση εταιρείας. (σχέδιο το οποίο είχε ετοιμάσει κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης ο επίτιμος αεροπαγίτης Iωάννης Xαμηλοθώρης). Συγκεκριμένα:
1. Σε περίπτωση πτώχευσης εταιρείας λόγω χρεών, από την εκποίηση π.χ. ακινήτου η κατανομή θα είναι 65% υπέρ των τραπεζών και το υπόλοιπο ποσοστό προορίζεται για την κάλυψη οφειλών του Δημοσίου, ασφαλιστικών οργανισμών. Δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ζημιώνονται οι εργαζόμενοι, ωστόσο πηγές του υπουργείου Oικονομίας σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θίγονται βάσει άλλων διατάξεων του Πτωχευτικού Kώδικα.
2. Στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν προηγούνται οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Aκόμη περιορίζονται δικαιώματα του οφειλέτη καθώς οι διαδικασίες παύσης της κατάσχεσης μειώνονται δραστικά.
3. Σύμφωνα με το «νομοθέτημα – Xαμηλοθώρη» διευρύνεται η έννοια του όρου της κατάσχεσης καθώς σταματά να ισχύει η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων.
4. O πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία. Tο αποτέλεσμα είναι παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η φορολόγηση του ακινήτου γίνεται με βάση την αντικειμενική τιμή.
5. Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η κατάργηση της απόδειξης με μάρτυρες κατά τη διαδικασία πρωτόδικης δίκης. Προβλεπόταν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή η αντικατάσταση της κατάθεσης μαρτύρων με ένορκη βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή ειρηνοδίκη.
Υπομονή μέχρι αύριο να δούμε "που θα κάτσει τελικά η μπίλια"!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...