Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

1. Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος;
Το ερώτημα που τίθεται στον ελληνικό λαό είναι αν λέει ΟΧΙ ή ΝΑΙ στην πρόταση των δανειστών. Το κείμενο είναι υπαρκτότατο και σαφές, και όχι ανύπαρκτο όπως διατείνονταν πολλοί. Σήμερα, Δευτέρα 29/6, ακόμα και ο Γιούνγκερ (μέσα στον πανικό του για όσα δημιούργησαν) επιχειρεί να ανασκευάσει πολλά από τα σημεία του. Σημαντικό είναι να τονίζουμε ότι η πρόταση τέθηκε με τη μορφή τελεσιγράφου. Κάθε άλλο υποτιθέμενο ερώτημα (ναι ή όχι στην Ευρώπη, ναι ή όχι στο ευρώ κ.λπ.) που τίθεται είναι εκ του πονηρού.
Ολη την πρόταση των «θεσμών» τη βρίσκετε εδώ http://tvxs.gr/news/ellada/ayti-einai-oli-i-protasi-ton-thesmon-poy-tha-mpei-sto-dimopsifisma

2. Τι ζητούν οι «θεσμοί» στο κείμενο-πρόταση που κατέθεσαν στις 25 Ιουνίου;
· Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση
· Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά φ
· Η μόνο διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου.
· Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
· Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)
· Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)
· Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις
· Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ
· Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό
· Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους
· Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.
· Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%
· Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021
· Να νομοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί
· Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις
· Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών
· Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο
· Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).
· Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.
· Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
· Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο
· Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.
· Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014

3. Είναι οικονομικό το ζήτημα της Ελλάδας, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις τετράμηνες διαπραγματεύσεις;
Η κυβέρνηση της χώρας έκανε τετράμηνες διαπραγματεύσεις έχοντας εκφρασμένη τη διάθεση για έναν «έντιμο συμβιβασμό». Παρόλ’ αυτά οι απαιτήσεις των «δανειστών» κάθε μέρα αυξάνονταν κάνοντας τελικά οφθαλμοφανές ότι κύριος στόχος αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν η αποδόμηση της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης και η δημιουργία ενός υποτελούς κράτους στην Ευρώπη. Αυτό σε συνδυασμό με τη νίκη των αριστερών δυνάμεων στους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης αλλά και τις επικείμενες εκλογές (Νοέμβριο) στην Ισπανία δυσκόλευε πολύ το τοπίο για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες το νεοφιλελύθερο μπλοκ εφαρμόζει εδώ και χρόνια πολιτικές λιτότητας με αποτέλεσμα μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού τους να σπρώχνονται συνεχώς στο περιθώριο. Αποφάσισαν λοιπόν να δείξουν τα δόντια τους, επιχειρώντας να εμπεδώσουν τον φόβο σε ολόκληρη την ήπειρο!

4. Παρόλο που το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφέστατο η κύρια επιχειρηματολογία των υποστηρικτών του ΝΑΙ θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα κλίμα τρόμου περί εξόδου από την Ευρωζώνη. Τι απαντάμε σε αυτό;
Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκέφτεται κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο. Παραλ΄ αυτά η άρνηση στο επαχθές σχέδιο των πιστωτών μπορεί στα αλήθεια να μας οδηγήσει έξω από την Ευρωζώνη. Αυτό που δεν σας λένε όμως είναι ότι α) οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων οδηγούσαν νομοτελειακά στο ίδιο αποτέλεσμα και β) από τη στρατηγική της Τρόικας φαίνεται ότι δεν ήθελαν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης παρά μόνο γονατιστή.
Η πρόταση των δανειστών -ακόμα και αυτή που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα- περιλαμβάνει επαχθή μέτρα. Ζητάνε την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους και την αντικατάσταση του από «ανεξάρτητη αρχή», ανεξάρτητη ακόμα και από την κυβέρνηση που θα αποφασίζει για όλα τα δημοσιονομικά της χώρας. Ζητάνε Έπαρχο.
Οι μνημονιακές δυνάμεις συνασπίζονται προκειμένου να συμμετάσχουν στην στρατηγική του τρόμου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Ζητάνε να ψηφίσουμε ΝΑΙ σε μια σειρά από τρομακτικά μέτρα, να γονατίσουμε εμείς για λογαριασμό τους και να δεσμευτούμε να καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός, ίσα-ίσα για πέντε μήνες παράτασης, χωρίς καμία δέσμευση ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα πρέπει να δώσουμε από αυτά που δεν έχουμε.

5. Οι προπαγανδιστές του ΝΑΙ μας λένε ψηφίστε γιατί έρχεται η καταστροφή. Γιατί να τους πιστέψουμε;
Κατ’ αρχήν να θυμηθούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση του ΝΑΙ μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας: οι μεγαλοδημοσιογράφοι, που χρόνια τώρα παίζουν τον ίδιο και τον ίδιο ρόλο, υπερασπιζόμενοι τόσο τα ατομικά τους συμφέροντα όσο και εκείνα των εργοδοτών τους (Μπόμπολας κ.λπ.). Θα συνεχίσουμε να τους πιστεύουμε; Εχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας!
Ειδικότερα: Το 2010 μας είπαν να πάρουμε μια σειρά από μέτρα γιατί αλλιώς η ανεργία θα έφτανε στο 40%, οι μισθοί και οι συντάξεις θα έπεφταν στο μισό, δεν θα είχαμε χρήματα ούτε για να θερμάνουμε το σπίτι μας. Μας είπαν τότε ότι ο κόσμος θα ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει και τα παιδιά θα πηγαίνουν χωρίς φαγητό στο σχολείο. Μας είπαν ότι ο κόσμος θα πεθαίνει στους δρόμους.
Αλλά αυτά έγιναν ήδη, ως αποτέλεσμα των πολιτικών τους.
Τον Ιούνιο του 2013 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε στην επίσημή του έκθεση ότι ένα λάθος στον υπολογισμό οδήγησε σε επιδείνωση την ύφεση και οδήγησε σε 300.000 θέσεις ανεργίας. Τώρα οι ίδιοι τεχνοκράτες επιμένουν ότι το πρόγραμμα απέτυχε επειδή οι κυβερνήσεις δεν έδειξαν την απαραίτητη τόλμη στην εφαρμογή του. Εσείς που ζείτε εδώ, που λαμβάνετε τους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ και πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ στα αλήθεια πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις του Σαμαρά και του Παπανδρέου ήταν ελαστικοί στην εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων»;
Οι ίδιοι τεχνοκράτες που μπορούν να γράψουν ότι κατέστρεψαν τη ζωή 300.000 οικογενειών και μετά να πάνε για δείπνο με τους συνεργάτες τους επιμένουν ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η οικονομία είναι να εφαρμοστεί το ίδιο αποτυχημένο πρόγραμμα, στην σκληρότερη δυνατή μορφή του.
Οι ηγέτες του κόσμου υποστηρίζουν ότι δεν τους νοιάζει αν η Ελλάδα βγει από το Ευρώ αλλά την ίδια ώρα κάνουν δημόσιες και κρυφές (όπως αποκάλυψε το Wikileaks) συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα και συνεδριάζουν εκτάκτως ακόμα και οι G7 για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μας λένε ότι μια τράπεζα (Leahman Brothers) στην Αμερική μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά η έξοδος της Ελλάδας όχι.

6. Γιατί έκλεισε η κυβέρνηση τις τράπεζες;
Την Κυριακή 28/6 συνεδρίασε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Γ. Βαρουφάκη προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα στο μέτωπο των εκροών. Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτουν μόλις 1,5 δις ευρώ σε χαρτονομίσματα και 1,7 δις ευρώ σε ηλεκτρονικό χρήμα. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο ELA αποφάσισε να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες στη βάση των δεδομένων της Παρασκευής 26/6. Τα ποσά στήριξης εκτιμούνται ως περιορισμένα. Συνιστάται η ψυχραιμία των καταθετών όπως επίσης και ότι 60 ευρώ χ 30 ημέρες = 1.800 ευρώ (ποσό δυσθεώρητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων). Παράλληλα, από σήμερα Δευτέρα, μια σειρά μέτρων ανακούφισης εξαγγέλλονται από τα αρμόδια υπουργεία (δες αναλυτικά στο άλλο επισυναπτόμενο). Θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι ορισμένα μέτρα που παίρνονται από σήμερα δεν είναι απλά ανακουφιστικά αλλά δείχνουν και μια διάθεση πολιτικής κατέυθυνσης, όπως π.χ. το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης ανέργων και μετά την 5η Ιουλίου 2015, το οποίο αποτέλεσε και αίτημα των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης!

7. Ειδική μνεία για τους αγρότες
Η πρόταση των δανειστών απαιτεί τον αφανισμό του Έλληνα αγρότη! Ειδικότερα η πρόταση των δανειστών απαιτεί:
Κατάργηση των επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες
Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
α) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%
β) Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%
γ) Φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων από το πρώτο ευρώ
Ψηφίζοντας ΟΧΙ στο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, απορρίπτουμε το τελεσίγραφο των δανειστών και στηρίζουμε την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει:
Μειωμένο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες
Συντελεστή φορολόγησης αγροτικού εισοδήματος 13%
Προκαταβολή φόρου 27,5%
Ειδική φορολόγηση για τους νέους αγρότες
Αφορολόγητο των αποζημιώσεων
Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις και το συνολικό αγροτικό εισόδημα

8. Τι θα μας προσφέρει το ΟΧΙ την επόμενη μέρα;
Ο μοναδικός τρόπος για να δούμε καλύτερες μέρες είναι το ΟΧΙ.
Με θάρρος, αποφασιστικότητα αλλά κυρίως με ψυχρή λογική αντιστρέφουμε τη προπαγάνδα τους Γιατί μόνο αν δεν υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς των δανειστών θα έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις, να έχουμε συλλογικά εργασιακά δικαιώματα μπορούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου ώστε να ανασχέσουμε τη ροή των νέων παιδιών προς το εξωτερικό, να σταματήσουμε την εκρηκτική ανεργία. Να εμποδίσουμε το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων Με λίγα λόγια να γίνουμε ξανά νοικοκύρηδες στον τόπο μας!
Δεύτερον γιατί τα μέτρα που επιδίωξαν να περάσουν στη χώρα μας οι «ισχυροί» της Ευρώπης αμέσως μετά θα τα περάσουν επιθυμούν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ήδη έχουν ξεκινήσει και κάνουν. Όσοι νομίζουν ότι υποστηρίζοντας ΝΑΙ, θα « Μείνουν Ευρώπη» στη πράξη θα μένουν στη κατεστραμμένη Ελλάδα και θα έχουν συμβάλει αποφασιστικά να γίνει έτσι και όλη η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...